Rasgeschiedenis
De chartreux ontstond rond de achttiende eeuw in Frankrijk. Het ras zou afstammen van katten die door de kartuizer monniken naar Frankrijk zijn gebracht. De beestjes zouden hen hebben geholpen met het verjagen van muizen en ratten uit kloosters. Een andere legende beweert dat de grijsblauwe kat in een berggebied van het Midden-Oosten ontstond. Zijn dikke vacht zou hem beschermd hebben tegen de kou.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was het voortbestaan van de chartreux erg onzeker. Het ras werd daarom gekruist met blauwe Russen, Britse kortharen en perzen. De katten zijn vandaag nog steeds vrij zeldzaam.
In 1987 werd het ras erkend door de Cat Fanciers Association. Vandaag is de chartreux erg geliefd bij Fransen maar moeilijk te vinden buiten Europa.
Karakter van een chartreux
De chartreux heeft een rustig, vriendelijk en zacht karakter. De katten miauwen nauwelijks. Als ze wel miauwen klinkt het eerder alsof ze piepen. Het ras is oplettend, intelligent en loyaal. Ze hechten zich aan hun baasje en volgen hem overal. Het zijn rasechte schootkatten. Chartreux kunnen goed overweg met kinderen en andere dieren.
Activiteit
De chartreux houdt van spelen en staat bekend als muizenjager.
Vachtverzorging van een chartreux
De textuur van de vacht van een chartreux hangt af van de leeftijd, het geslacht en het klimaat waarin de kat leeft. Volwassen katers hebben bijvoorbeeld een dikkere vacht. Kattinnen en kittens hebben een dunnere en zachtere vacht. Kam je chartreux wekelijks om zijn vacht mooi en zacht te houden. Wanneer je chartreux verhaart, kam je hem best dagelijks.
Training
Een chartreux heeft niet elk uur aandacht nodig. Als je kat wil spelen, zal hij een speeltje naar jou brengen. Sommige katten kunnen getraind worden om kleine voorwerpen op te apporteren zoals een hond.
Raskenmerken chartreux
Type
De chartreux is afkomstig uit Frankrijk en behoort tot de natuurlijke kattenrassen.
Grootte en gewicht
- Katers: 5 tot 8 kg
- Kattinnen: 3 tot 5 kg
- Grootte: gemiddeld
Kleur
De vacht van een chartreux heeft een blauwgrijze kleur. Kittens kunnen donkerdere strepen of ringen op hun staart hebben. Wanneer ze opgroeien, wordt hun vacht lichter en egaal.
Leeftijd
De chartreux wordt gemiddeld zo’n 10 tot 15 jaar oud.
Bijzondere kenmerken
Een chartreux miauwt zelden. Als hij iets wil communiceren, gebruikt hij zijn ogen. Omdat het ras zo weinig praat, is het niet altijd duidelijk wanneer er iets mis is. Hou je chartreux daarom goed in de gaten.
Uiterlijk
De chartreux heeft een brede borst, gespierde nek, sterke kaken en opvallende snuit. Door de structuur van hun hoofd en snuit lijken de katten te glimlachen. Ze hebben grote en expressieve ogen in een gouden of koperachtige kleur. Verder hebben ze een breed lichaam met kortere en dunnere poten.
Erfelijke ziekten
Chartreux zijn over het algemeen gezonde en robuuste beestjes, maar ze zijn vatbaar voor enkele erfelijke ziektes. De typische erfelijke ziektes van het ras zijn:
- polycystische nierziekte (ADPKD). Bij deze aandoening zullen er veel cysten gevormd worden in de nier waardoor deze vergroot met eventueel nierfalen tot gevolg.
- struvietstenen in de urinewegen
- patellaluxatie
- hartaandoeningen: hypertrofische cardiomyopathie (HCM) en tricuspedalismalformatie (afwijking rechterhartklep)
Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites:
- Association Autonome des Amateurs de Félins
- Association Feline Belge
- Belgian Cat Fanciers
- Felis Belgica: deze kattenvereniging is de enige in België die de FIFe vertegenwoordigt. FIFe staat voor Féderation Internationale Féline en is een overkoepelend orgaan waarbij 40 landen actief zijn betrokken. Het kan vergeleken worden met een soort verenigde naties van de kattenwereld, met zijn oorsprong in België, Frankrijk en Italië.
Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.
Voeding
Stem het dieet van je chartreux af op zijn leeftijd, geslacht en activiteitenniveau. Kies voor voer dat geen negatief effect heeft op de urine van je kat. Dit ras is namelijk vatbaarder voor struvietstenen. Zorg dat je chartreux altijd vers drinkwater heeft of voeg nat voer toe aan het dieet van je kat. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.
Ongecontroleerde of illegale kattenhandel
Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!
Kat adopteren
Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.