Rasgeschiedenis
Na de Eerste en Tweede Wereldoorlog was het aantal Britse kortharen enorm gedaald. Fokkers hadden geen andere keuze dan het ras met andere rassen te kruisen. De Britse langhaar ontstond uit een kruising tussen Britse kortharen en perzen.
Het gen voor een lange vacht wordt erfelijk overgedragen. Soms komen langharige katten pas generaties later voor. Dit gold ook voor de Britse langhaar. Vandaag erkennen slechts een handvol kattenorganisaties de Britse langhaar als een apart ras.
Karakter van een Britse langhaar
De Britse langhaar heeft een ontspannen, aanhankelijk en vriendelijk karakter. De katten houden van gezelschap, maar zullen zelden op je schoot komen zitten. Ze liggen liever op de leuning van de zetel. Verder houden de katten van aandacht. Ze zijn het ideale gezinslid.
Activiteit
Zolang je langharige Britse korthaar de ruimte heeft om te spelen, is hij gelukkig.
Vachtverzorging van een Britse langhaar
De zachte en dikke vacht van een Britse langhaar is korter dan die van een pers. Daarom wordt de vacht van de katten halflang genoemd. Borstel je Britse langhaar wekelijks om zijn vacht gezond te houden en klitten en haarballen te voorkomen. Een Britse langhaar heeft last van haarverlies in de verhaarperiode. Dan borstel je hem best dagelijks.
Training
Een Engelse langhaar heeft geen specifieke training nodig.
Raskenmerken Britse langhaar
Type
De Britse langhaar is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en behoort tot de natuurlijke kattenrassen.
Grootte en gewicht
- Katers: tot 8 kg
- Kattinnen: 4 tot 6 kg
- Grootte: gemiddeld tot groot
Kleur
De vacht van een Britse langhaar bestaat in verschillende kleuren en patronen. Grijsblauw is meest voorkomende vachtkleur. Maar de vacht van een Britse langhaar komt ook in het zwart, wit, crème, chocolade, rood, kaneel, reekalf, lilac, tabby en schildpad voor.
Leeftijd
De Britse langhaar wordt gemiddeld zo’n 14 tot 16 jaar oud.
Bijzondere kenmerken
Britse langhaar kittens zijn vaak iets rustiger dan de kittens van andere rassen. De katten krijgen hun dikke vacht pas wanneer ze een jaar oud zijn. Het kan tot drie jaar duren voor het ras volledig volwassen is.
Uiterlijk
Britse langharen hebben een gespierd lichaam met kortere poten. De katten hebben een brede en vierkante kop, mollige wangen en een korte nek. Hun kleine en ronde oren, donkere ronde ogen en pluizige vacht maakt van hen de ultieme knuffelkat. De ogen van een Engelse langhaar zijn blauw, groen, goud of koper van kleur.
Erfelijke ziekten
Britse langharen zijn over het algemeen gezonde beestjes, maar ze zijn vatbaar voor enkele erfelijke ziektes. Vraag altijd om een schriftelijke gezondheidsgarantie van je fokker. Typisch aan dit ras is de korte snuit, wat leidt tot bepaalde erfelijke aandoeningen door de anatomie: snurkende ademhaling, verstopte traanbuizen en vaak een afwijkende stand van het gebit.
Andere typische erfelijke ziektes van het ras zijn:
- hypertrofische cardiomyopathie (HCM), een hartaandoening
- polycystische nierziekte (ADPKD). Bij deze aandoening zullen er veel cysten gevormd worden in de nier waardoor deze vergroot met eventueel nierfalen tot gevolg.
- De witte kleur komt door het W-gen dat gekoppeld is aan doofheid. Witte katten met vaak blauwe ogen kunnen daarom doof geboren worden
Om erfelijke aandoeningen, maar ook belangrijke virale ziektes zoals niesziekte, kattenaids en leucose te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. In tegenstelling bij de hond is er niet per ras een rasvereniging, maar zijn er overkoepelende verenigingen voor meerdere rassen. Meer informatie vind je op de volgende websites:
- Association Autonome des Amateurs de Félins
- Association Feline Belge
- Belgian Cat Fanciers
- Felis Belgica: deze kattenvereniging is de enige in België die de FIFe vertegenwoordigt. FIFe staat voor Féderation Internationale Féline en is een overkoepelend orgaan waarbij 40 landen actief zijn betrokken. Het kan vergeleken worden met een soort verenigde naties van de kattenwereld, met zijn oorsprong in België, Frankrijk en Italië.
Twijfel je nog? Raadpleeg je dierenarts of ga naar een kattenshow om met fokkers te praten over erfelijke afwijkingen en specifieke raseigenschappen.
Het kan lastig zijn om een Britse langhaar te vinden, want dit ras wordt niet erkend door alle rasverenigingen.
Voeding
Britse langharen zijn niet de meest actieve katten. Twijfel je welke voeding het best is voor jouw kat? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts. Hou je kat actief door met hem te spelen of wandelen. Zo kan je overgewicht tegengaan. Geef je kat speciaal voer voor langharige katten om haarballen te voorkomen.
Ongecontroleerde of illegale kattenhandel
Net zoals je keuze om een kat in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de kat aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de kittens maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn kittens op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een kitten verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge kittens importeren van poezen in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale kattenhandel. Te jonge kittens betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de kitten is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde kittens kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een kitten of volwassen kat koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig katje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte kittens? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je kitten, het is het meer dan waard!
Kat adopteren
Uiteraard hoef je geen kitten te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren katten.