Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Verlamming bij katten

Als je kat plots met zijn of haar achterpoten sleept, neem je best zo snel mogelijk contact op met je dierenarts voor een onderzoek. Zo kan je misschien erger voorkomen.

Oorzaak van verlamming bij katten

De achterpoten van je kat kunnen door verschillende oorzaken verlamd worden, zoals:

  • problemen in het ruggenmerg
  • wervelbreuk, bijvoorbeeld na aanrijding of val
  • doorbloedingsproblemen zoals trombose
  • acuut kruisbandletsel aan beide kanten, hierbij kan het dier nauwelijks meer staan
  • zenuwafwijkingen
  • infecties door bijvoorbeeld FIP, FELV virus, en Toxoplasma
  • artrose

Als je kat moeilijk kan opstaan, lopen of last lijkt te hebben van haar poten, neem dan contact op met je dierenarts.

Wanneer is het een spoedgeval?

Bij een plotselinge verlamming aan één of beide achterpoten is er vaak een ernstig achterliggend probleem, zoals trombose of acute hernia. In deze situatie is het een spoedgeval en contacteer je best zo snel mogelijk je dierenarts. Hoe sneller je kat behandeld kan worden, hoe meer mogelijkheden er zijn.

Trombose bij katten

Als er een bloedpropje in de achterpoten van je kat vast komt te zitten, kan dit het bloedvat afsluiten (embolie of infarct). Hierdoor kan plotseling verlamming ontstaan. De kans hierop stijgt bij HCM of andere hartziekten. 

Als dit bloedpropje vast komt te zitten op de plek waar de grote lichaamsslagader zich vertakt in de twee bloedvaten naar de achterpoten en het bloedvat naar de staart, ontstaat een plotselinge en pijnlijke verlamming van de staart en achterpoten. Hierdoor kan je kat heel hard gaan miauwen. Aangezien dit als spoedgeval wordt gezien, moet je bij deze symptomen onmiddelijk contact opnemen met je dierenarts.

Door te voelen of de hartslag in de liesslagaders aanwezig is of niet, kan een dierenarts trombose vaststellen. Een andere manier is via een Echo-Dopper. Dit kan eventuele afwijkingen en/of verstoppingen in de bloedvaten opsporen.

Neurologie en orthopedie kat

Na een eerste onderzoek denkt de dierenarts misschien dat het probleem te maken heeft met de wervel, het ruggenmerg of de zenuwen. Je kat kan dan onderworpen worden aan een orthopedisch en neurologisch onderzoek om te bepalen waar ongeveer het probleem ligt.

Orthopedie richt zich op aandoeningen aan botten, gewrichten, pezen en spieren, terwijl neurologisch onderzoek de werking van het zenuwstelsel onderzoekt.

Vaak is de oorzaak van verlamming een probleem in het ruggenmerg van je kat. Om een nauwkeurige diagnose te stellen, is het vaak nodig om een CT-scan en/of MRI-scan te laten maken. Deze scans kunnen bijvoorbeeld een hernia, tumor of ontsteking van de tussenwervelschijven bevestigen of uitsluiten.

Soms kan een CT-scan volstaan, bijvoorbeeld om een hernia bij je kat te detecteren. In andere gevallen kan een MRI-scan (aanvullend) nodig zijn om het ruggenmerg zelf beter te kunnen zien, zoals bij een mogelijke embolie, bloeding of tumoren.

Als het onderzoek geen resultaat oplevert, zal er naar andere mogelijke oorzaken worden gezocht.

Behandeling van verlamde achterpoten kat

Afhankelijk van de oorzaak van de verlamming en de uitkomsten van het onderzoek van de dierenarts zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden voor jou kat, zowel met als zonder operatie. Bij bijvoorbeeld embolie kan je al verbetering zien met rust en eventueel medicatie. Je dierenarts of specialist zal dit met jou bespreken.

Operatie verlamde achterpoten kat

Als een CT-scan of MRI-scan wijst op hernia bij je kat, zal de mate van verlamming en de mate van druk op het ruggenmerg bepalen of een operatie noodzakelijk is. Omdat de hernia nog vers is en gemakkelijk te verwijderen is, wordt geaviseerd om zo snel mogelijk te opereren. 

Als uit het onderzoek blijkt dat je kat geen diepe pijn meer voelt, is het belangrijk om binnen de 24 uur te opereren. 

Vragen of advies

Indien je twijfelt of je zorgen maakt over je kat, kan je altijd contact met ons opnemen.

 

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.