Symptomen van een vergiftiging bij je kat
Hoe weet je of je kat is vergiftigd? Soms zie je de symptomen direct, soms pas na enkele dagen. Veel voorkomende symptomen zijn:
- overgeven
- diarree
- bloedingen
- overmatig drinken
- overmatig plassen
- niet plassen
- gedragsveranderingen
- hartkloppingen
- overmatige speekselproductie
- schuimbekken
Wat veroorzaakt een vergiftiging bij een kat?
Er zijn heel wat middelen die een vergiftiging bij je kat kunnen veroorzaken. Wij stelden een lijst op met giftige stoffen.
Wat kan jij doen tegen een vergiftiging bij je kat?
Was de poten en vacht van je kat met lauwwarm water en een dierenshampoo om alle resten van het giftige product te verwijderen. Wrijf je kat na het wassen goed droog. Een vettig of olieachtig middel verwijder je met olijfolie en een handdoek of tissue. Hou je kat 24 uur na de vergiftiging goed in de gaten. Zorg voor een warm en rustig plekje.
Wanneer moet je naar je dierenarts?
Laat je kat nooit zelf overgeven nadat hij iets giftigs heeft ingeslikt. Neem altijd onmiddellijk contact op met je dierenarts. Giftige stoffen moeten binnen dertig minuten weer uit het lichaam van je kat worden verwijderd.
Vergiftiging kat: diagnose
Een vergiftiging wordt door je dierenarts vastgesteld tijdens een consultatie. Je dierenarts zal je vragen of je de oorzaak van de vergiftiging kent.
Vergiftiging kat: behandeling
Hoe sneller je kat geholpen wordt, hoe beter. De behandeling hangt af van het middel dat je kat heeft binnengekregen. Er bestaan verschillende behandelingsmogelijkheden zoals:
- braaktabletten
- maagspoeling
- Norit-poeder of actieve kool
- laxeermiddelen
- specifiek antigif
- symptoombestrijding
Zorg na de behandeling voor voldoende rust.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om een AniCura-dierenarts te contacteren.