Reizen met een kat
Reis je met je kat buiten de Europese Unie? Dan kan je best contact opnemen met de ambassade van je bestemming. Zij kunnen je vertellen of je huisdier in quarantaine moet.
Identificatie en registratie
Je kat heeft een Europees paspoort nodig. Raadpleeg je dierenarts voor meer informatie.
Je kat moet gechipt en geregistreerd zijn op jouw naam. Dat kan via je dierenarts. Een tatoeage geldt nog als hij gezet is voor 11 juli 2003 en duidelijk leesbaar is. In Malta, Ierland en het Verenigd Koninkrijk is een tattoo niet meer voldoende.
Ontwormen
Neem je jouw kat mee naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen, Finland of Malta? Dan ben je verplicht om je kat te ontwormen. Dat moet ten vroegste 140 uur of ten laatste 24 uur voor vertrek. Lees meer over het ontwormen van een kat.
Parasieten in het buitenland
Voorkom besmettelijke parasitaire ziektes bij je huisdier in het buitenland.
Leishmania wordt overgebracht door de zandvlieg. De parasiet tast de gewrichten, nieren en ogen van je huisdier aan. De prognose is vaak slecht. Let op deze parasiet als je naar gebieden rond de Middellandse Zee reist.
De ziekte van Lyme wordt door een teek overgebracht. Ook de tekenziekte is gevaarlijk. De symptomen zijn koorts, verminderde eetlust, lusteloosheid, rode urine en bloedarmoede. Lees meer over wat te doen bij teken.
Wormen in het buitenland
Reis je met je huisdier naar Duitsland, Spanje of Frankrijk? Let op voor een wormenbesmetting. Er bestaan risicogebieden. Voorkom dat je kat rauw vlees of uitwerpselen opeet. Lees meer in ons artikel over honden die uitwerpselen eten.
In Noord-Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk komt de lintworm veel voor bij honden. Ook Polen, Estland, Letland en Litouwen zijn landen waar deze lintworm voorkomt. Kijk ook op lintworm hond.
Stekende muggen brengen een parasiet over die zich over een periode van vier tot zes maanden in het lichaam van je huisdier ontwikkelt tot een hartworm. Deze dodelijke aandoening veroorzaakt hartfalen en longproblemen.
Hartwormen komen voor in Italië, Spanje, Portugal, Zuid-Frankrijk, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Kroatië. Ook Rusland is een risicogebied voor hartworm bij honden. Lees hier meer over wat je kan doen om hartworm te voorkomen.
Longworm komt voor in Nederland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Spanje, Italië, Ierland, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk.
Voorkom dat je kat besmet raakt. Vraag je AniCura-dierenarts om advies.