Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Niesziekte bij een kat

De niesziekte bij een kat kan acuut of chronisch zijn. De ernst van de klachten verschilt. In België wordt een kat standaard ingeënt tegen de niesziekte.

Niesziekte bij een kat: de symptomen

Je kan de niesziekte bij je kat herkennen aan volgende symptomen:

  • niezen
  • snot
  • rode ogen
  • koorts
  • sloomheid
  • verminderde eetlust
  • overmatig kwijlen door zweertjes op de tong
  • hoornvliesinfectie
  • hoesten
  • ademhalingsproblemen
  • oedemen

Herken je een of meerdere symptomen bij je kat? Neem dan meteen contact op met je dierenarts.

Niesziekte bij een kat: de oorzaak

De niesziekte wordt veroorzaakt door een virus. De aandoening komt vaker voor bij zwerfkatten en in asielen. Kittens en katten met een lage weerstand worden sneller ziek.

Waarom zou je je kat tegen de niesziekte laten behandelen?

Naast een verkoudheid heeft een kat met de niesziekte meer kans op het krijgen van een longontsteking. De gezondheid van je kat kan snel achteruitgaan. In extreme gevallen kunnen verzwakte of jonge kittens zelfs overlijden. Bovendien is het virus erg besmettelijk voor andere katten. De helft van alle katten die de niesziekte hebben gehad, blijft besmettelijk voor andere katten. Laat daarom je kat vaccineren.

Wat kan je zelf doen om de niesziekte bij je kat te voorkomen?

Laat je kat vaccineren. Ook binnenkatten kunnen de niesziekte oplopen. Het virus kan worden overgebracht via de omgeving, lucht of mensen. Komen jij of je binnenkat niet in contact met andere katten? Dan volstaat het om hem een keer om de drie jaar te laten vaccineren.

Niesziekte bij een kat: de diagnose

De diagnose wordt door je dierenarts gesteld na een lichamelijk onderzoek. Via een staaltje bevestigt je dierenarts of het inderdaad om de niesziekte gaat.

Niesziekte bij een kat: de behandeling

Er bestaat geen behandeling tegen de niesziekte. Je kat zal moeten uitzieken. Neusdruppels kunnen eventueel helpen. Bacteriële infecties als gevolg van de niesziekte worden behandeld met antibiotica. Katten die ernstig ziek zijn, moeten opgenomen en behandeld worden via een infuus en met pijnstilling.

Katten met chronische niesziekte genezen jammer genoeg niet meer. Je kan het leven van je kat aangenamer maken door zijn ogen en neus regelmatig met een fysiologisch water te spoelen. Neem je kat mee in de badkamer tijdens het douchen. De stoom houdt zijn neus soepel.

Door de niesziekte ruikt je kat slechter waardoor hij minder eet. Soms helpt het om het eten op te warmen zodat het sterker ruikt. Eet je kat niet voldoende? Dan kan je dierenarts een medicijn geven om zijn eetlust op te wekken. Zorg ook dat je kat voldoende water drinkt.

Soms is er een neussonde nodig zodat je kat voldoende voeding binnenkrijgt.

Neussonde bij een kat.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om een AniCura-dierenarts te contacteren.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.