Navelbreuk bij een kitten
Soms groeit de buikwand rond de navel van een kitten niet goed dicht. Zo ontstaat er een navelbreuk. Door de opening in de buikwand kan de inhoud van de buik naar buiten zakken.
Wat zijn de symptomen van een navelbreuk bij een kat?
Een navelbreuk ziet eruit als een zacht bultje. Als er een stuk darm gekneld zit door een navelbreuk kan je volgende symptomen herkennen:
- Braken
- Buikpijn
- Niet meer eten
- Lusteloosheid
Vermoed je dat je kitten een navelbreuk heeft? Raadpleeg dan onmiddellijk je dierenarts.
Wat is de oorzaak van een navelbreuk bij een kat?
Sommige kittens zijn van nature vatbaarder voor een navelbreuk. Soms zit er een stuk darmvlies of buikvet in de weg.
Waarom zou je een navelbreuk bij een kat laten behandelen?
Een navelbreuk kan ernstige gevolgen hebben. Als er een stuk darm klem komt te zitten, kan je kat in shock raken met de dood als gevolg.
Navelbreuk kat: de diagnose
Een navelbreuk bij je kat wordt door je dierenarts vastgesteld tijdens een consultatie.
Navelbreuk kat: de behandeling
In de meeste gevallen kan een navelbreuk teruggeduwd worden met een massage. De spieren groeien dan na een paar maanden vanzelf weer aan elkaar.
Wanneer de navelbreuk hard aanvoelt en er rood een gezwollen uitziet, bestaat het risico dat er een stuk darm klem zit. Dat is levensbedreigend. Een operatie is dan de enige oplossing.
Tijdens de operatie wordt de buikwand gehecht. Vaak wordt het dichtmaken van een navelbreuk gecombineerd met een castratie of sterilisatie. Zo hoeft je kat maar een keer onder narcose.
De kosten voor een navelbreukoperatie variëren. Het gewicht van je kitten speelt bijvoorbeeld een rol. Neem gerust contact op met een AniCura-dierenarts voor meer informatie.