Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Voor het eerst een kat

Elke kat is anders. Afhankelijk van zijn eerdere ervaringen zal hij anders reageren op zijn nieuwe huis. Sommige katten komen graag op je schoot zitten, terwijl andere katten meer op zichzelf leven. Met een goede voorbereiding help je jouw kat snel te wennen aan zijn nieuwe omgeving en bouw je een band op voor het leven.

Volgens de wet mogen kittens jonger dan twaalf weken niet bij hun moeder weggehaald worden.

Tips voor het verzorgen van een kat

Laat je kat vaccineren tegen veelvoorkomende ziektes.

Steriliseer je kat wanneer hij vier tot zes maanden oud is en ontworm hem regelmatig.

Chip en registreer je kat op CatID.

Benodigdheden katten

  • voederbakje
  • drinkbakje
  • bed
  • speeltjes
  • krabpaal
  • borstel of kam
  • halsband
  • kattenbak

Hoeveel aandacht heeft een kat nodig?

Katten hebben vooral een stimulerende omgeving nodig. Ook hebben ze een veilige plek nodig om te slapen en te ontspannen. Lees hier meer over een katvriendelijk huis.

Katten moeten dagelijks proper water en eten krijgen. Ook moet hun kattenbak regelmatig worden geleegd. Als je op vakantie gaat, zal er iemand op je kat moeten passen.

Raskat of gemengd ras?

Een raskat is vaak geschikt als binnenkat. Bij een raskat zijn de stemmingen en het karakter beter voorspelbaar dan bij een gemend kattenras. Hou rekening met de verzorging van een raskat. Een langharige kat zal dagelijks geborsteld moeten worden.

Kattenallergie

Sommige allergische reacties worden veroorzaakt door een proteïne in het speeksel, huid en de talgklieren van een kat. Niet zeker voor welk ras je allergisch bent? Probeer met zoveel mogelijk katten in contact te komen.

Kies je voor een kitten of volwassen kat?

Een kitten kan je opvoeden zoals je wil. Je zal tijd en energie in hem moeten investeren. Een volwassen kat hoef je daarentegen niets meer te leren.

Kies je voor een kater of een kattin?

Het geslacht van je kat maakt weinig uit. Laat je kat rond vier maanden oud steriliseren of castreren om ongewenst gedrag te voorkomen. 

Neem je nog een kat? Kies er dan een van het andere geslacht of een kitten. Zo voorkom je onderlinge competitie tussen de twee katten. Het is nog beter om twee katten uit hetzelfde nestje te adopteren. Katten zijn gevoelig voor verandering en kunnen stress krijgen. Elke nieuwe kat heeft een voorzichtige introductie nodig.

Hoeveel kost een kat?

Hoeveel een kat kost, hangt af van het ras en je fokker. Het is in België verplicht om je kat te laten steriliseren of castreren, chippen en registeren. Dat brengt kosten met zich mee. Je kat zal ook op jaarlijkse controle moeten bij je dierenarts en regelmatig ontwormd worden.

Naast de kosten bij je dierenarts, eventuele verzekeringskosten en kosten voor preventieve gezondheidszorg moet je ook rekening houden met de kosten voor de voeding en benodigdheden van je kat.

Baby en kitten

Veel kinderen ontwikkelen een sterke band met hun kat. Ze leren voor dieren zorgen en er respectvol mee omgaan. Het is aan jou als ouder om te leren hoe je kinderen je kat moeten benaderen en aaien.

Puppy en kitten

Over het algemeen kunnen een kat en een hond perfect samenleven. Maar elk dier is anders. Hou rekening met de karaktereigenschappen van je hond om te bepalen hoe hij gaat reageren op een kat.

Contact a veterinarian

Meer over kittens?

Net een kitten in huis en wil je meer weten? Gebruik de linkjes hieronder!

  • Schrijf je hieronder in voor onze Kittenwijzer die speciaal voor jou gemaakt is door onze dierenartsen. We delen tips en adviezen voor een fijn leven met jouw kitten. Je kiest voor onze speciale kittennieuwsbrief, onze kittengids of gewoon allebei!

    Hier meer over lezen

  • Van plan om een kat te kopen of adopteren? Met deze checklist heb je alle informatie binnen handbereik.

    Hier meer over lezen

  • Met onze checklist kun je jezelf perfect voorbereiden op de komst van een nieuwe kitten.

    Hier meer over lezen

  • AniCura ondersteunt je graag in je nieuwe rol als katteneigenaar. In de Kitten Wijzer hebben we met onze dierenartsen onze beste adviezen en feiten verzameld over hoe je een veilig en fijn leven kunt leiden met je nieuwe harige familielid.

    Hier meer over lezen

Kitten gids

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.