HCM bij een kat
HCM is een hartziekte waarbij de hartspier van je kat verdikt is. Zo krijgt het bloed tijdens een inspanning minder ruimte in de hartkamer. Het bloed van je kat stroomt langzamer en veroorzaakt klonters. Zo’n klonter kan vast komen te zitten in een bloedvat.
Wanneer en in welke mate je kat HCM ontwikkelt, is van een aantal factoren afhankelijk.
HCM kat: de symptomen
Een verdikte hartspier kan hartritmestoornissen veroorzaken. Wanneer er een bloedklonter vast komt te zitten doen zich volgende symptomen voor:
- acute verlammingsverschijnselen
- vocht op de longen of borstkas
- moeizame ademhaling
- sloomheid
- verminderde eetlust
Herken je een of meerdere symptomen bij je kat? Ga dan onmiddellijk langs bij je dierenarts. Elke minuut telt.
HCM kat: de oorzaak
HCM bij katten is erfelijk, maar wordt pas op latere leeftijd opgemerkt. Bij volgende rassen komt HCM regelmatig voor:
- Maine coon
- ragdoll
- Noorse boskat
- Britse korthaar
- sphynx
- bengaal
- Siberische kat
- pers
- Devon rex
- Scottish fold
Laat je kat testen op HCM door een HCM-erfelijkheidsonderzoek.
Waarom zou je HCM bij je kat laten behandelen?
Bepaalde medicijnen of narcosemiddelen zijn niet goed voor katten met HCM. Om problemen te vermijden laat je je kat best onderzoeken door je dierenarts.
HCM kat: de diagnose
Vaak hoort je dierenarts hartruis bij je kat tijdens een consultatie. Om zeker te zijn dat het om HCM gaat, wordt er een echo gemaakt van het hart van je kat.
Met behulp van een elektrocardiogram (ECG) kunnen hartritmestoornissen in kaart worden gebracht. Met röntgenfoto’s ziet je dierenarts vocht op de longen of borstkas van je kat.
Er bestaat ook een DNA-test voor een van de genetische varianten van HCM.
HCM kat: de behandeling
HCM bij je kat is niet te genezen. Vaak krijgt je kat bloedverdunners voorgeschreven. Voor vocht op de longen of borstkas krijgt je kat plaspillen.
Er zijn katten met HCM die een normaal leven leiden en probleemloos oud worden. Sommige katten met HCM krijgen op jonge leeftijd al ernstige problemen. Dankzij regelmatige controles kan je dierenarts de hartfunctie van je kat ondersteunen. Afhankelijk van de situatie kan je dierenarts je adviseren om je kat te laten inslapen.