Hartruis kat
Hartruis wordt meestal toevallig bij je kat ontdekt tijdens een consultatie bij je dierenarts. Vaak hangt hartruis samen met een onderliggende hartaandoening.
Hartruis kat: de symptomen
De symptomen van katten die lijden aan een hartziekte zijn:
- sloomheid
- gewichtsverlies
- weinig eetlust
- minder uithoudingsvermogen
- versnelde ademhaling
Hartruis kat: de oorzaak
Ongeveer twee procent van alle kittens heeft een aangeboren hartaandoening. De afwijking wordt vaak pas op latere leeftijd vastgesteld.
Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is de meest voorkomende oorzaak van een hartruis. De ziekte komt vaker voor bij Maine coons, ragdolls, Noorse boskatten en de sphynxen.
Katten met een hoge bloeddruk ontwikkelen een verdikte hartspier. Als gevolg hiervan kunnen ze hartruis ontwikkelen. Een hoge bloeddruk kan ook blindheid, hersenbloedingen en nierfalen veroorzaken.
Waarom zou je hartruis bij je kat laten behandelen?
Hartruis is niet levensbedreigend. Je kat kan er prima mee leven, maar het symptoom moet wel gecontroleerd worden.
Hartruis kat: de diagnose
Met een echo kunnen hartafwijkingen in beeld worden gebracht. De bloeddruk van katten die zeven jaar of ouder zijn, wordt ook gemeten.
Hartruis kat: de behandeling
De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak van hartruis. Als er geen duidelijk oorzaak wordt gevonden, kan je kat preventief een bloedverdunner krijgen. Andere medicatie geeft je dierenarts pas wanneer je kat hartritmestoornissen ontwikkelt of vocht op de longen vasthoudt.
Afhankelijk van de ernst van de situatie bestaat de behandeling uit medicatie of een operatie. Je dierenarts bespreekt samen met jou de mogelijkheden.