Eosinofiel granuloom bij een kat
Normaal gesproken reageren witte bloedcellen wanneer er bacteriën of virussen het lichaam via de huid binnendringen. Bij een kat met eosinofiel granuloom laten de witte bloedcellen afweerstoffen los in de huid zonder reden. Dat gebeurt meestal bij een allergie. Er bestaan drie verschillende vormen eosinofiel granuloom.
Eosinofiel granuloom bij een kat: de symptomen
Een granuloom heeft de vorm van een bult of een lange streep op het huidoppervlak van je kat. De plek heeft een gele tot roze kleur en komt meestal voor op de kussentjes en tong van je kat.
Een eosinofiele plaque is een grote, vochtige, kaal gelikte en ontstoken plek op de huid van je kat. Deze plekken komen meestal voor aan de onderkant van de buik van je kat en in zijn liezen. Katten likken vaak aan deze plekken omdat ze jeuken.
Een eosinofiel ulcus komt vooral voor in de mond en op de bovenlip van een kat. Er kunnen grote zweren ontstaan en het lijkt of er een groot stuk van de lip ontbreekt.
Eosinofiel granuloom bij een kat: de oorzaak
Een eosinofiel granuloom wordt meestal uitgelokt door een allergie. Vooral katers met een gemiddelde leeftijd van 5,5 jaar hebben last van eosinofiele ulcus.
Waarom zou je eosinofiel granuloom bij je kat laten behandelen?
Als eosinofiele ulcus-plekken niet op tijd behandeld worden, kunnen er kwaadaardige cellen ontstaan.
Eosinofiel granuloom bij een kat: de diagnose
De plekken bij een eosinofiel granuloom zijn duidelijk zichtbaar en herkenbaar met het blote oog. Bij twijfel kan je dierenarts aanraden om een stukje weefsel bij je kat weg te nemen en te onderzoeken. Je dierenarts gaat vervolgens na voor wat je kat allergisch is.
Eosinofiel granuloom bij een kat: de behandeling
Je kat krijgt medicatie om de allergische reactie te onderdrukken. Het is belangrijk om te weten of hij allergisch is voor vlooien, bepaalde voeding of een stof uit zijn omgeving.
Twijfel je of je kat eosinofiel granuloom heeft? Neem gerust contact op met een AniCura-dierenarts. We helpen je graag verder.