Wat is blaasgruis bij een kat?
Blaasgruis zijn microscopisch kleine korreltjes in de blaas van je kat. Ze irriteren de blaaswand en kunnen zo een blaasontsteking bij je kat veroorzaken. Ook een verstopte plasbuis bij de kater of blaasstenen kunnen een gevolg zijn van blaasgruis. De meest voorkomende soorten blaasgruis bij de kat zijn struviet en calcium oxalaat.
Wat zijn de symptomen van blaasgruis bij een kat?
De meeste katten met blaasgruis hebben last van een blaasontsteking. Mogelijke symptomen van blaasgruis bij je kat zijn:
- meerdere keren een klein beetje plassen
- vaak plassen
- bloed in urine
- buiten de bak plassen of in huis plassen
- miauwen bij of in de bak
Je kat plast bloed? Of herken je andere van deze symptomen bij je kat? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts.
Wat is de oorzaak van blaasgruis bij een kat?
De precieze oorzaak van blaasgruis is niet gekend. De ene kat krijgt er sneller last van dan de andere. Er zijn een paar risicofactoren die blaasgruis in de hand werken:
- overgewicht
- weinig beweging (vaak bij binnenkatten)
- te weinig drinken
- onbeperkt eten
- enkel droogvoer
- stress
Het is belangrijk dat je kat een gezond gewicht heeft en gestimuleerd wordt om te bewegen. Zet meerdere drinkbakjes of drinkfonteinen in huis. Natvoer zorgt er ook voor dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt. Onbeperkt eten heeft een invloed op de zuurtegraad van de urine. Echter is het in de natuur van de kat om 10 tot 15 kleine porties op een dag te eten, dus laat je het eten beter staan. Een te hoge zuurtegraad veroorzaakt het blaasgruis struviet bij je kat. Te veel magnesium in de voeding kan ook bijdragen aan struviet. Dit komt vaker voor bij jonge katten. Een verzurend dieet helpt struviet op te lossen. Hierdoor is vaak geen operatie nodig. Een te lage zuurtegraad veroorzaakt het blaasgruis calcium oxalaat bij je kat. Oudere katten hebben hier vaker last van. Er bestaat geen dieet om calcium oxalaat op te lossen. Hierbij moet de kat geopereerd worden. Het is dus afhankelijk van kat tot kat welke behandeling nodig is.
Waarom zou je blaasgruis bij je kat laten behandelen?
Blaasgruis is niet dodelijk, een verstopte plasbuis daarentegen wel. Plast je kater niet of meerdere keren een klein beetje? Dan kan het zijn dat zijn plasbuis verstopt is. Neem direct contact op met je dierenarts. Grijp je niet op tijd in? Dan kan je kat overlijden aan een acute niervergiftiging.
Een kat die niet meer plast, is altijd een spoedgeval.
Blaasgruis: de diagnose
Om de diagnose van blaasgruis te stellen, moet je dierenarts de urine van je kat onderzoeken. Als het je zelf niet lukt om urine op te vangen, kan je dierenarts urine uit de blaas van je kat prikken.
Blaasgruis: de behandeling
Is de blaas van je kat tijdens het onderzoek helemaal vol? Dan zal de verstopping met een katheter weggespoeld worden via zijn plasbuis. Daarna krijgt je kat een infuus om de niervergiftiging te behandelen. Je kat moet enkele dagen ter observatie bij je dierenarts blijven.
Als de blaas van je kat niet helemaal vol is, wordt zijn urine onderzocht. Je kat krijgt medicijnen toegediend en kan weer naar huis. Eventueel wordt er aangepaste voeding voorgeschreven. Voor meer informatie kan je terecht bij je dierenarts.
De kosten hangen af van de behandeling die je kat nodig heeft. De kosten voor een blaasoperatie liggen bijvoorbeeld hoger. Vraag een AniCura-dierenarts naar de kosten van de behandeling voor jouw kat.