Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Een hond kiezen

Ieder hondenras heeft zijn eigen karaktertje. Vaak heb je gewoon op gevoel al een favoriet ras. Maar welk type hond past nu echt bij jouw persoonlijkheid? Het helpt om dit goed te onderzoeken voordat je besluit een puppy te kopen. Denk na over wie jij bent en hoe je dagelijks leven en interesses eruit zien. Welk ras is voor jou de perfecte match?

Heb ik tijd en ruimte voor een hond?

Het eerste om over na te denken: past een hond in je dagelijks leven? Alle honden hebben training, socialisatie en veel aandacht nodig. Meer dan de helft van de mensen vindt dat de opvoeding van een pup in de eerste maanden zelfs net zo zwaar is als het opvoeden van een baby. Een hond blijft meerdere jaren bij je.

Heb je de tijd, ruimte, energie en geld voor een hond? Om een goede indruk te krijgen, kun je bijvoorbeeld vrienden of kennissen vragen hoe zij het ervaren om een hond als huisdier te hebben.

Rashond of kruising?

Wil je een puppy kopen? Misschien heb je al een ras in gedachten. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kruising.

Wij horen vaak dat mensen een rashond kopen omdat ze ervan uitgaan dat zorgvuldig gefokte dieren beter of gezonder zijn. Dat is helaas niet waar. De hogere prijzen werken in die zin soms zelf misleidend.

Het voordeel van een rashond is dat je ongeveer weet hoe die gaat worden qua karakter en fysiek. Laat je hierover informeren en kijk wat bij je past. Dit betekent natuurlijk niet dat je precies krijgt wat in de omschrijving van het ras staat. Elk dier heeft weer een eigen karakter.

Sommige rassen hebben een verhoogde aanleg voor bepaalde erfelijke afwijkingen. Zie de Rasdierenwijzer of de Rashondenwijzer

Besluit je tot de aanschaf van een rashond? Dan raden we aan om na te gaan of een fokker zijn best heeft gedaan om deze afwijkingen te voorkomen. Als je vragen hierover hebt, neem dan vooral contact met ons op.

Welk ras past bij jou of bij je gezin?

Wil je een sportieve hond die veel beweging vraagt, of eerder een rustig ras? Zoek je een hond die je uitdaagt en die je goed moet trainen? Of heb je een gezin met kinderen en heb je liever een bedaarder type?

Sommige rassen zijn meer ‘werk’, zeker voor iemand die voor het eerst hondeneigenaar wordt. Denk bij je keuze ook aan:

  • Ruimte: sommige honden worden ongelukkig in een appartement of huis vol huisdieren en/of kinderen.
  • Alleen zijn: sommige rassen zijn eenkennig of moeten streng opgevoed worden om voor meerdere uren alleen in huis te blijven.
  • Instinct: er zijn rassen waarin het waken sterker is dan bij andere, rassen die graag jagen of apporteren. Dit is een extra uitdaging in de opvoeding.

We helpen je graag bij het kiezen van het beste ras bij jouw situatie. Vind jouw hondenras. Doe ook onze hondenrassentest en wij geven je advies.

Kijk bij kruisingen naar de ouders of vraag naar het gedrag dat de hond (nu al) laat zien met bijvoorbeeld andere honden, andere dieren en speeltjes.

Waar koop ik een puppy?

Het is zo verleidelijk om op marktplaats te gaan zoeken en enkele uren later al een pup te hebben. Dit is echter zelden een goed idee.

Een aanzienlijk aantal pups in België zijn op dit moment geïmporteerd uit het oosten van Europa. Er worden daar honden geproduceerd in grote fokkerijen.

De pups hebben hier vaak bepaald geen fijne jeugd gehad, over de situatie van hun ouders maar te zwijgen. Naar de socialisatie, hygiëne, vaccinatie en ontwormingstatus van de puppy’s kunnen we enkel raden.

Kijk daarom uit naar een goede fokker of een hobbyist die zijn pups met veel zorg grootbrengt.

Hoe herken ik een goede fokker?

Elke fokker is anders. Hoe herken je een goede? Een goede fokker zal je toestaan om al ruim voor de aanschaf, als de pups nog maar een paar weken oud zijn, de teef, de pups en de omgeving te komen bekijken.

Als de fokker moeilijk bereikbaar is, je niet bij het nestje (thuis) wilt ontvangen of de omstandigheden zeer onhygiënisch zijn, moeten er alarmbellen afgaan. Verder kun je letten op:

  • Voor de socialisatie van een pup is het belangrijk dat zij binnenshuis opgroeien in een gezin, dus niet in een stal of hok. Veel contact met mensen en andere honden is goed.
  • De fokker heeft maar één of twee nestjes tegelijkertijd.
  • De moederhond is aanwezig en niet ‘even uit’.
  • De puppy’s zijn schoon, ruiken fris, ze zijn vrolijk, levendig en onderzoekend, niet mager en je ziet geen parasieten of andere kruipers.

Vragen stellen is heel belangrijk: zo kun je zowel de pup als de fokker beter leren kennen. Een goede fokker heeft informatie over de ouders, de bevalling, gezondheid en het karakter van het nestje waar hij of zij verantwoordelijk voor is.

Een puppy mag zijn moeder niet verlaten tot ze twaalf weken is. Je mag de pup dus niet eerder meenemen. Als de fokker twijfelt over leeftijd of aanbiedt de pup al eerder mee te geven, is dat ook een alarmbel.

Ophalen van de puppy bij de fokker

Wanneer je de pup ophaalt, moet de fokker je verschillende informatie meegeven, zoals een registratie, bewijs van aankoop en een certificaat van een dierenarts dat de pup is nagekeken. Als de fokker de pup al heeft laten vaccineren, moet je hier ook bewijs van krijgen en een rooster voor toekomstige vaccinaties en ontwormingen.

Kom langs voor een check bij de dierenarts

Heb je je puppy in huis? Gefeliciteerd met je nieuwe huisgenoot! Vergeet niet langs te komen bij de dierenarts voor de eerste check en de vaccinaties.

We controleren de gezondheid van de pup op drie, zes en negen maanden leeftijd. De dierenarts let met name op de groei, het tanden wisselen en parasieten.

Heb je vragen over de verzorging van je pup? Kom langs voor een puppyconsult.

Inenten van je puppy

Door middel van inentingen wordt je huisdier beschermd tegen verschillende gevaarlijke ziektes. Puppy’s krijgen hun inentingen op zes, negen en twaalf weken.

Vanaf één jaar hebben honden een jaarlijkse herhalingsvaccinatie nodig. Je krijgt hiervan automatisch een brief thuis wanneer de dieren hun twaalf weken prikje hebben gehad bij ons.

Vanzelfsprekend vaccineren wij op maat; je dier krijgt enkel de vaccinaties die echt nodig zijn. Deze zijn niet elk jaar hetzelfde. Lees ook: inenten bij honden.

Puppy chippen

Het is verplicht dat je puppy vanaf zeven weken na geboorte gechipt en geregistreerd is en dat hij een EU-dierenpaspoort heeft. Deze regels zijn er vooral om illegale handel tegen te gaan, maar het is ook erg handig. Wanneer een hond wegloopt, aangereden wordt of zoek raakt, kan door middel van de gegevens op de chip de eigenaar snel worden opgespoord. Voor honden is dit verplicht.

Lees hier alles over het chippen van je hond.

Puppy ontwormen

Alle pups krijgen spoelwormen mee van hun moeder. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zie je de wormen of wormeitjes meestal niet in de ontlasting. De wormeitjes zijn namelijk microscopisch klein.

De wormen zelf komen pas terecht in de ontlasting als zij dood zijn. Ze zien eruit als spaghettislierten.

Spoelwormen zijn besmettelijk voor mensen. Vooral jonge kinderen kunnen er ziek van worden en blijvend letsel aan overhouden.

Ontworm alle honden en katten tegelijk. Heb je een pup in huis, dan zullen andere dieren binnen het gezin dus ook vaker ontwormd moeten worden.

Ontwormingsschema voor honden

  • 2 weken
  • 4 weken
  • 6 weken
  • 8 weken
  • 3 maanden
  • 4 maanden
  • 5 maanden
  • 6 maanden
  • Daarna: elke 3 maanden.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.