Rasgeschiedenis
De Yorkshire terriër of yorkie ontstond in het Engelse Yorkshire tijdens de industriële revolutie.
In de negentiende eeuw brachten Schotse wevers verschillende soorten kleine terriërs mee naar Yorkshire. Het ras is waarschijnlijk een kruising tussen Clydesdale, Paisley en Skye terriërs.
Yorkshire terriërs werden in eerste instantie gefokt om ratten te vangen in molens en mijnen. Later werd het ras een gezelschapshondje voor modieuze Engelse dames.
Karakter van een Yorkshire terriër
Het karakter van een Yorkshire terriër kan je omschrijven als klein maar dapper. Yorkshire terriërs zijn actief, beschermend, slim, aanhankelijk, eigenwijs en nieuwsgierig. De hondjes genieten enorm van aandacht. Ze houden echter niet van vreemden en zullen regelmatig blaffen.
Activiteit
Je Yorkshire terriër heeft dagelijks beweging nodig. Hij doet niets liever dan jagen en spelen in je achtertuin. Maak samen met je hondje lange wandelingen.
Daag je yorkie mentaal en fysiek uit door deel te nemen aan hondensporten zoals gehoorzaamheid of behendigheid.
Vachtverzorging van een Yorkshire terriër
De lange en zijdeachtige vacht van een Yorkshire terriër lijkt op mensenhaar. Hou je hun vacht kort? Dan borstel je ze best één keer per week om hun vacht schoon te houden. Kies je voor een lange showvacht? Dan moet je jouw yorkie dagelijks borstelen. Hou het haar op het hoofd van je yorkie uit zijn ogen om oogirritatie te voorkomen.
Heb je allergieën? Dan is de Yorkshire terriër een uitstekende keuze voor jou. Het ras verhaart namelijk bijna niet.
Train je Yorkshire terriër pup meteen zodat hij gewend raakt aan alle soorten vachtverzorging.
Training
Socialiseer je Yorkshire terriër pup langzaamaan. Laat hem wennen aan verschillende situaties, mensen en honden. Een Yorkshire terriër opvoeden is niet moeilijk omdat de hondjes dol zijn op alle aandacht die ze krijgen. Ze zullen alles doen om hun baasjes tevreden te houden.
Ondanks hun kleine gestalte kunnen ook de hondjes deelnemen aan hondensporten zoals rally, behendigheid en gehoorzaamheid.
Raskenmerken van een Yorkshire terriër
Type
De Yorkshire terriër behoort tot de familie van de gezelschapshonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de mopshond, de poedel en de shih tzu.
Grootte en gewicht
- Reuen en teven: 15 tot 25 cm
- Gewicht: 2 tot 4 kg
Kleur
De vacht van een Yorkshire terriër bestaat in vier kleuren: blauw, zwart, goud en bruin. Een Yorkshire terriër pup wordt altijd met een zwarte vacht geboren. Ze krijgen hun blauwe, gouden en lichtbruine vacht nadat ze een jaar oud zijn.
Bijzondere kenmerken
Heb je kleine kinderen? Dan is een Yorkshire terriër niet zo geschikt. De hondjes kunnen zich namelijk makkelijk verwonden wanneer kinderen te wild met hen spelen.
Leeftijd
De Yorkshire terriër wordt gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar oud.
Erfelijke ziekten
Yorkshire terriërs zijn over het algemeen gezonde beestjes. Maar er bestaan enkele erfelijke ziekten. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:
- Patellaluxatie, een ontwrichte knieschijf
- Oogproblemen
- Gebitsproblemen
- Hypothyreoïdie waarbij de schildklier te weinig hormonen aanmaken
- Ziekte van Legg-Calve-Perthes, een orthopedische aandoening van de heup
- Myxomateuze mitralisklepdegeneratie, een hartziekte
Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://www.terrierclub.be.
Daarnaast zijn Yorkshire terriërs gevoelig aan de ziekte van de ziekte van Cushing, een hormonale aandoening.
Voeding
Weeg de voeding van je Yorkshire terriër af. Geef je hond twee keer per dag eten in plaats van zijn voer de hele dag te laten staan. Kies het voer afhankelijk het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.
Ongecontroleerde of illegale hondenhandel
Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!
Hond adopteren
Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.