Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

siberische-husky

Siberische husky

Ben jij op zoek naar een vriendelijke, extraverte, onafhankelijke en actieve hond? Dan is de Siberische husky jouw perfecte match!

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Behoefte aan beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

Siberische husky’s behoren tot de oudste hondenrassen ter wereld. Het ras ontstond in Noord-Siberië waar ze als sledehonden dienden voor de nomadische bevolking. De husky’s waren niet alleen belangrijk voor transport, ze hielpen ook tijdens de jacht en bij het hoeden van rendieren. Siberische husky’s vormden ook een uitstekende warmtebron voor nomaden tijdens koude winternachten.

Toen de honden in Alaska werden geïmporteerd, werden ze enkel nog als sledehond gebruikt. Het ras dat wij vandaag kennen is nog steeds een geweldige sledehond, maar de honden worden ook steeds vaker als gezinshond gekozen.

Karakter van een Siberische husky

De Siberische husky heeft een vriendelijk karakter. De honden doen niets liever dan werken. Ze hebben een goed jachtinstinct, maar het zijn geen goede waakhonden. Ze zullen vreemden met enthousiasme begroeten. 

Siberische husky’s zijn zachtaardig, intelligent en levendig. De meeste mensen zijn betoverd door hun mooie uiterlijk. Maar dit ras vraagt om een ervaren baasje. Het zit in hun instinct om te huilen, rennen en graven.

Activiteit

Een Siberische husky is gefokt als sledehond. De beestjes leven graag een actief buitenleven. Ga met je husky lopen of maak samen lange wandelingen of trektochten. Wanneer je Siberische husky zijn energie niet kwijt kan, kan hij destructief zijn.

Vachtverzorging van een Siberische husky

Husky’s hebben een bovenvacht met rechte beschermharen en een zachte, dichte ondervacht. De Siberische husky heeft vachtverzorging nodig. Je zal je hond af en toe moeten borstelen. Husky’s verharen het hele jaar door. Was je husky alleen wanneer het nodig is. Het zijn erg propere honden.

Training

Een Siberische husky opvoeden verloopt niet altijd van een leien dakje. Het is een actief ras dat veel beweging en stimulatie nodig heeft. De honden leren snel, maar zijn niet erg gehoorzaam. Korte trainingssessies met beloningen werken het beste. Heb geduld en blijf consequent.

Omwille van hun jachtinstinct laat je je Siberische husky best niet loslopen tijdens wandelingen. Leer je hond dat hij niet mag graven. Begin meteen met de gehoorzaamheidstraining van je Siberische husky pup. Voor een ervaren en consequent baasje is een Siberische husky de ideale trainingspartner.

Raskenmerken van een Siberische husky

Type

De Siberische husky behoort tot de oertypen of primitieve rassen. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de akita, de shiba inu en de groenlandhond.

Grootte en gewicht

  • Reuen: van 53 tot 60 cm
  • Teven: van 51 tot 56 cm
  • Gewicht: 16 tot 27 kg

Kleur

De vacht van een Siberische husky kan variëren van kleur. De meestvoorkomende kleuren zijn: wit, grijs-wit, bruin-wit en zwart-wit. Husky's kunnen bruine of blauwe ogen hebben of twee verschillende kleuren ogen.

Bijzondere kenmerken

Wees je bewust van de natuurlijke instincten van je Siberische husky. Je hond zal graven, huilen en rennen. Husky’s kunnen goed overweg met andere honden. Verder kan je je Siberische husky het hele jaar door zowel binnen als buiten laten slapen.

Leeftijd

De Siberische husky wordt gemiddeld zo’n 12 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Siberische husky’s zijn over het algemeen gezonde beestjes. Maar er bestaan enkele erfelijke ziekten. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

  • Neurologische aandoeningen zoals epilepsie
  • Heupdysplasie
  • Spierziekten
  • Oogaandoeningen zoals staar

Voeding

Kies het voer afhankelijk van de grootte, leeftijd en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.