Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

shih-tzu

Shih tzu

Ben je op zoek naar een hondje dat je overal volgt en graag knuffelt? Dan is de shih tzu met zijn zachtaardige karakter de ideale hond voor jou.

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Behoefte aan beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

Shih tzu betekent letterlijk kleine leeuw. Best grappig, want er is absoluut niets leeuwachtig aan het ras. Shih tzus zijn lieve hondjes en absoluut geen jagers.

De meningen over de oorsprong van het ras zijn verdeeld. Zo zou de shih tzu een van de veertien oudste hondenrassen ter wereld zijn. De hondjes zouden al in 8.000 voor Christus in China hebben geleefd. Anderen beweren dat het ras afkomstig is uit Tibet.

Karakter van een shih tzu

Shih tzus zijn geweldige gezelschapsdieren. De hondjes kunnen goed overweg met andere dieren en kinderen. Een shih tzu is graag zo dicht mogelijk bij zijn baasje. Het karakter van een shih tzu is vrolijk, vriendelijk en levendig. 

Toch zijn shih tzus ook waakzame honden. Wanneer er vreemden bij je op bezoek komen zullen de hondjes sowieso blaffen. Die waakzaamheid verdwijnt echter als sneeuw voor de zon wanneer ze die nieuwe mensen echt leren kennen.

Activiteit

Als shih tzus de ruimte hebben om te spelen en rond te dwalen, voelen ze zich overal thuis. De hondjes zijn niet het meest actieve ras, maar ze gaan graag op ontdekkingstocht binnenshuis.

Vachtverzorging van een shih tzu

Shih tzus hebben een zware vacht. Hoe vaak je de vacht van je hond moet borstelen, hangt af van de textuur. Sommige hondjes hebben dagelijks verzorging nodig. Voor andere shih tzus is het voldoende om één keer per week hun vacht te verzorgen. Borstel de vacht van je hond wanneer hij op zijn zij ligt.

Doe je shih tzu één keer per week in bad. Gebruik een goede shampoo en conditioner. Vergeet niet om klitten op voorhand uit te kammen. Droog de vacht van je shih tzu grondig om te voorkomen dat je hond het koud krijgt.

Het onderhouden van de vacht van een shih tzu kan veeleisend zijn. Daarom huren veel baasjes een professionele hondentrimmer in. Wil je dat de vacht van je hond netjes en kort blijft? Plan dan om de zes tot acht weken een afspraak in. Bij veel AniCura-dierenartsen kan je ook terecht voor vachtverzorging.

Training

Begin meteen met de training van je shih tzu pup. De hondjes zijn makkelijk te trainen. Hou je trainingssessies kort en interessant. Laat je shih tzu voelen dat jij de leiding hebt. Zo voorkom je dat je puppy op mensen springt of bijt. Begin vroeg met socialisatie. Zo groeit je shih tzu pup op tot een brave hond.

Raskenmerken shih tzu

Type

De shih tzu behoort tot de familie van de gezelschapshonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de Boston terriër, de chihuahua en de maltezer.

Grootte en gewicht

  • Reuen en teven: tot 27 cm
  • Gewicht: 4,5 tot 8 kg

Kleur

Je zal de vacht van een shih tzu in het zwart, grijs, wit, zwart-wit of rood-wit tegenkomen.

Bijzondere kenmerken

Het kan lastig zijn om een shih tzu pup zindelijk te maken. Wees strikt en laat je hond niet alleen door je huis lopen tot hij volledig getraind is. Laat je hond uit nadat hij geslapen, gespeeld of gegeten heeft. Een puppy moet meerdere keren per dag naar buiten.

Hou je shih tzu op warme dagen in een frisse ruimte binnen. De hondjes zijn namelijk gevoelig voor warmte en krijgen makkelijk een zonnesteek. 

Leeftijd

De shih tzu wordt gemiddeld zo’n 12 tot 16 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Over het algemeen zijn shih tzus gezonde beestjes, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde erfelijke ziekten. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

  • Oogaandoeningen zoals progressive retinal atrophy (PRA), dorge ogen en staar
  • Ademhalingsproblemen
  • Patellaluxatie, een ontwrichte knieschijf
  • Nierdysplasie
  • Tandproblemen

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://www.shihtzuclub.be

Voeding

Shih tzus zijn kieskeurig als het om eten gaat. Geef je hond tijd om aan zijn voedsel te wennen. Verder kies je het voer afhankelijk van de grootte en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.