Rasgeschiedenis
De Finse lappenhond hielp honderden jaren geleden de nomadische Sami-bevolking bij het beschermen en hoeden van rendieren. Dankzij nieuwe technologieën veranderde het leven van de Sami. Ze werden minder afhankelijk van hun honden. Tegelijkertijd werd het ras populairder bij de andere bevolkingsgroepen in Scandinavië.
Na de Tweede Wereldoorlog stelde de Finse kennelclub de rasstandaard vast. Het ras heette toen Lapse herder. De naam Finse lappenhond werd officieel aangenomen in 1993. Vandaag is de Finse lappenhond een zeer populaire gezinshond omdat hij zowel actief en volgzaam als vriendelijk is.
Karakter van een Finse lappenhond
Dankzij hun achtergrond als herdershond zijn Finse lappenhonden enorm veelzijdig. De honden moesten moedig, alert en kalm zijn om rendierkuddes bij elkaar te houden. Zijn eigenschappen maken van de Finse lappenhond vandaag nog steeds een geweldige waak- en gezinshond.
Verder zijn Finse lappenhonden sociaal ten opzichte van andere honden en mensen. De hondjes kunnen erg goed met kinderen overweg. Het karakter van een Finse lappenhond is vriendelijk, bescheiden en aanhankelijk. Dit maakt van hen ook uitstekende therapiehonden.
Activiteit
De Finse lappenhond heeft dagelijks mentale en fysieke uitdagingen nodig. Wissel lange wandelingen af met joggen of neem je hond mee op trektocht. Zolang de beestjes een uitlaatklep hebben voor hun energie zijn het geen luidruchtige honden. Finse lappenhonden presteren ook goed in hondensporten.
Vachtverzorging
De Finse lappenhond heeft een dikke en dubbele vacht die een beetje vachtverzorging nodig heeft. Borstel de vacht van je Finse lappenhond af en toe. Je hoeft je Finse lappenhond niet vaak te wassen. Train je Finse lappenhond pup zodat hij gewend raakt aan vachtverzorging.
Training
Een Finse lappenhond pup opvoeden is erg makkelijk zolang hij zijn energie kwijt kan. De honden zijn intelligent en werken graag samen. De beestjes hebben verschillende oefeningen nodig om zich te ontwikkelen. Hou je trainingssessies kort en gebruik beloningen. Leer je Finse lappenhond aan wanneer hij mag blaffen. Verder blinkt dit ras uit in verschillende hondensporten.
Raskenmerken van een Finse lappenhond
Type
De Finse lappenhond behoort tot de familie van de herdershonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de Shetland sheepdog, de Duitse herder en de border collie.
Grootte en gewicht
- Reuen: 49 cm
- Teven: 44 cm
- Gewicht: 19 tot 21 kg
Kleur
De vacht van een Finse lappenhond bestaat in allerlei kleurencombinaties. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, blond, bruin en wit.
Bijzondere kenmerken
Finse lappenhonden kunnen niet goed tegen hitte. Hou ze daarom op warme zomerdagen binnen. De beestjes worden later volwassen en leven langer in vergelijking met andere hondenrassen.
Leeftijd
De Finse lappenhond wordt gemiddeld zo’n 13 tot 14 jaar oud.
Erfelijke ziekten
Finse lappenhonden zijn over het algemeen gezonde beestjes. Maar er bestaan enkele erfelijke ziektes. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:
- Oogaandoeningen zoals canine multifocale retinopathie (CMR3) en progressieve retinale atrofie
- Stofwisselingsziektes zoals degeneratieve myelopathie (DM) en de ziekte van Pompe
- Heupdysplasie
- Elleboogdysplasie
Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op: https://www.nordicspitz.be.
Voeding
Kies het voer afhankelijk van de grootte, leeftijd en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.
Ongecontroleerde of illegale hondenhandel
Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!
Hond adopteren
Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.