Rasgeschiedenis
De Engelse setter ontstond in het midden van de negentiende eeuw in Engeland. De belangrijkste taak van de jachthonden was het vinden en aanwijzen van wild.
De Engelse hondenfokker Edward Laveracks ontwikkelde zijn eigen setter-type. Het Laverack-type werd de basis voor het ras dat we vandaag kennen.
Karakter van een Engelse setter
De Engelse setter heeft een zachtaardig en sociaal karakter. De honden zijn aanhankelijk, loyaal en hebben veel aandacht nodig. Ze passen perfect in een gezin met kinderen en andere huisdieren.
Verder zijn ze het gewend om een actief leven te leiden. Zolang een Engelse setter voldoende beweging krijgt, past hij zich makkelijk aan jouw omgeving aan.
Activiteit
Engelse setters hebben een actief baasje nodig. Regelmatige wandelingen zijn niet voldoende. Laat je hond loslopen op een groot terrein, neem hem mee tijdens een fietstocht of ga samen jagen. Zolang je je Engelse setter lichamelijk en mentaal blijft uitdagen, voelt hij zich overal thuis. Verder blinkt dit ras uit in alle hondensporten.
Vachtverzorging van een Engelse setter
De lange vacht van een Engelse setter heeft niet veel verzorging nodig. Borstel de vacht van je hond maandelijks. Laat het haar rond zijn poten in de winter bijknippen. Zo voorkom je dat de haren klitten vormen.
Training
Een Engelse setter is ongelooflijk slim en doet niets liever dan samenwerken met zijn baasje. Maar de honden kunnen ook perfect zelfstandig beslissingen nemen. Train je Engelse setter volgens een vaste routine en gebruik beloningen. Engelse setters zullen niet snel blaffen, maar het zijn wel uitstekende waakhonden.
Raskenmerken van een Engelse setter
Type
De Engelse setter behoort tot de familie van de sportieve honden. Andere honden binnen deze familie zijn, onder andere, de Ierse setter en de gordon setter.
Grootte en gewicht
- Reuen: 65 tot 68 cm
- Teven: 61 tot 65 cm
- Gewicht: 20 tot 36 kg
Kleur
De vacht van een Engelse setter is wit met zwarte of bruine vlekjes.
Bijzondere kenmerken
Engelse setters worden gefokt in twee stamboomlijnen: een werklijn en een showlijn. De Engelse setters in een werklijn zijn gefokt voor hun werklust. Showlijn Engelse setters worden gefokt voor hun uiterlijk.
Leeftijd
De Engelse setter wordt gemiddeld zo’n 12 jaar oud.
Erfelijke ziekten
Engelse setters zijn over het algemeen gezonde beestjes. Maar er bestaan enkele erfelijke ziekten. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:
- Heupdysplasie
- Neuronale ceroid lipofuscinosis (NCL), een stofwisselingsziekte
Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok.
Voeding
Engelse setters zijn vatbaarder voor overgewicht. Hou daarom het gewicht van je Engelse setter goed in de gaten. Kies het voer afhankelijk van de grootte, leeftijd en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.
Ongecontroleerde of illegale hondenhandel
Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!
Hond adopteren
Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.