Rasgeschiedenis
De coton de Tuléar ontstond oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied. Het ras belandde honderden jaren geleden op Madagaskar na een schipbreuk vlakbij het eiland Réunion. De lokale bevolking gebruikte de beestjes als boerderij- of jachthonden. Vandaag is de coton de Tuléar over de hele wereld geliefd.
Karakter van een coton de Tuléar
De coton de Tuléar heeft een sociaal, vrolijk en energiek karakter. De onafhankelijke en betrouwbare hondjes kunnen goed overweg met andere dieren en mensen. Ze passen zich makkelijk aan jouw leven aan.
Activiteit
Een coton de Tuléar heeft regelmatig lichamelijke en mentale oefeningen nodig. Dagelijkse wandelingen zijn een must. De honden doen niets liever dan vrij rondrennen. Je kan met je coton de Tuléar ook deelnemen aan hondensporten.
Vachtverzorging van een coton de Tuléar
De witte en katoenachtige vacht van een coton de Tuléar heeft vachtverzorging nodig. Borstel de vacht van je hond meerdere keren per week. Je kan er ook voor kiezen om de vacht van je coton de Tuléar kort te laten knippen. Meer informatie over de vachtverzorging van je hond vind je hier.
Training
Een coton de Tuléar is makkelijk te trainen. De kleine en energieke hondjes doen niets liever dan samenwerken met hun baasje. Leer je hond wanneer hij mag blaffen. Train je coton de Tuléar pups zodat ze alleen thuis kunnen blijven.
Raskenmerken van een coton de Tuléar
Type
De coton de Tuléar behoort tot de familie van de gezelschapshonden. Andere honden binnen deze familie zijn onder andere de poedel, de Yorkshire terriër en de shih tzu.
Grootte en gewicht
- Reuen: 25 tot 30 cm
- Teven: 22 tot 27 cm
- Gewicht: 3,5 tot 6 kg
Kleur
De vacht van een coton de Tuléar is altijd wit. Op het lichaam en de oren van de hondjes zie je soms een lichtgrijze of gele schijn. Verder is de vacht van een coton de Tuléar hypoallergeen.
Bijzondere kenmerken
Poets het gebit van je coton de Tuléar dagelijks om tandsteen te voorkomen. Laat regelmatig de tanden van je hond preventief reinigen door een AniCura-dierenarts.
Voorkom traanbuisproblemen door het gebied rond de ogen van je hond schoon en droog te houden. Neem contact op met een AniCura-dierenarts om de verschillende behandelingsmogelijkheden te bespreken.
Leeftijd
De coton de Tuléar wordt gemiddeld zo’n 13 tot 16 jaar oud.
Erfelijke ziekten
Coton de Tuléars zijn over het algemeen gezonde beestjes. Maar er bestaan enkele erfelijke ziekten. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:
- Patellaluxatie, een ontwrichte knieschijf
- Ziekte van Von Willebrand, een bloedstollingstoornis
- Oogaandoeningen zoals Progressieve Retina Atrofie (PRA) en Canine Multi-focal Retinopathie (CMR2)
Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok.
Dit ras is ook gevoelig aan pyodermie, een huidontsteking.
Voeding
Kies het voer afhankelijk van de grootte, leeftijd en het activiteitsniveau van je hond. Twijfel je over welke voeding en hoeveel gram je hond nodig heeft? Neem dan contact op met een AniCura-dierenarts.
Ongecontroleerde of illegale hondenhandel
Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten. Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!
Hond adopteren
Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.