Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

chihuahua

Chihuahua

De chihuahua is het kleinste hondje ter wereld, maar hij heeft een groot hart. Hij is alert, slim en altijd trouw aan zijn eigenaar. Hij doet er alles aan om de mensen van wie hij houdt te beschermen. Wist je trouwens dat de chihuahua 15 jaar oud kan worden, maar niet altijd goed samengaat met kinderen?

Quick facts

Each dog is a unique individal and their characteristics also differ within the breed
  • Kindvriendelijk

    Sommige honden zijn over het algemeen speelser en socialer in de buurt van kinderen en toleranter voor het gedrag van kinderen dan andere.
  • Behoefte aan beweging

    Hoeveel beweging heeft dit ras dagelijks nodig.
  • Ervaring

    Hoeveel ervaring als hondeneigenaar je nodig hebt voordat je overweegt dit ras te kopen.
  • Vachtverzorging

    Hoeveel vachtverzorging dit ras nodig heeft op regelmatige basis.
  • Haaruitval

    Hoeveel haar dit ras verliest op regelmatige basis.
  • Gezondheidsproblemen

    Hoe gevoelig dit ras is voor veelvoorkomende gezondheidsproblemen.
  • Grootte

    Hoe groot honden van dit ras kunnen worden.
  • Blaffen

    Hoe vaak dit ras de neiging heeft om te blaffen.

Rasgeschiedenis

Waar de chihuahua precies vandaan komt, is nog altijd onduidelijk. Sommige deskundigen stellen dat het hondje door de Azteken of Inca's ontwikkeld werd. Anderen beweren dat het ras in de 15de eeuw gefokt werd uit Spaanse honden.

De naam van het hondenras is afgeleid van de gelijknamige Mexicaanse staat. Daar werden de eerste chihuahua's in de 19de eeuw ontdekt. Ze werden verkocht aan Amerikaanse toeristen. Door zijn kleine formaat werd het hondje vlug populair in Amerika en Europa. Zijn huidige populariteit heeft hij ook te danken aan de beroemdheden die hun chihuahua meenemen in draagtassen.

Karakter van een chihuahua

Chihuahua's zijn speelse honden die veel van hun baasjes houden. Ze zijn trouw en beschermen hun eigenaar, zelfs als ze daardoor zelf in gevaar komen. Door het hoge beschermingsinstinct zie je chihuahua's vaak blaffen naar mensen en andere honden. Als de hond merkt dat er geen gevaar is voor zijn baasje, laat hij zich gemakkelijk door vreemden aaien.

Een chihuahua gaat niet altijd goed samen met peuters. De combinatie van een kleine, temperamentvolle hond en een jong kind kan slecht aflopen. Als een kind de hond op een verkeerde manier vasthoudt, kan hij uit zijn handen springen en zichzelf verwonden. Bovendien aarzelt een chihuahua niet om zich te verdedigen als hij niet goed behandeld wordt. Zelfs als je geen kinderen in je gezin hebt, moet je er altijd voor zorgen dat je hond er op jonge leeftijd aan went, zodat ze later in het leven niet bang zullen zijn.

Activiteit

Omdat een chihuahua zo klein is, denken veel mensen dat dit ras kwetsbaarder is dan grotere honden, maar dat is niet zo. Chihuahua's zijn veel sterker dan mensen denken. Je hoeft de hond niet te dragen. Hij is actief en houdt van beweging. Denk aan lange wandelingen bij mooi weer en het trainen van zijn behendigheid. Een chihuahua kan genoeg beweging krijgen in kleine ruimtes, in tegenstelling tot grotere hondenrassen. Maar op een regenachtige dag vindt een chihuahua het echt niet erg om gezellig op de zetel met zijn baasje te knuffelen.

Vachtverzorging van een chihuahua

Er zijn twee soorten chihuahua's, de langharige en de kortharige.

  • De langharige chihuahua heeft een zachte, lange vacht die zowel glad als licht golvend kan zijn. Deze vacht moet je regelmatig borstelen om klitten te voorkomen.
  • De kortharige chihuahua heeft een dikke, korte vacht die glad en glanzend is rond het hoofd en het lichaam.

Verder heeft de vacht niet veel verzorging nodig, of hij nu lang of kort is. Geef je chihuahua een paar keer per jaar een bad, en ook als de vacht echt vuil is.

Training

De chihuahua wordt gefokt als gezelschapshond. Het is een actieve hond die zich goed voelt als hij zijn energie kwijt kan. Als je regelmatig met je chihuahua wandelt en speelt, blijft hij in goede conditie en op gewicht.

Zoals alle honden moet je chihuahua's van jongs af aan socialiseren en consequent grootbrengen. Chihuahua's hebben training en oefening nodig om niet te blaffen. Als een chihuahua liefdevol opgevoed wordt met duidelijke richtlijnen, wordt hij een goedaardige, vriendelijke hond.

Leer je chihuahua zo vroeg mogelijk wennen aan andere honden, andere dieren en kinderen. Zelfs als je geen kinderen in je gezin hebt, moet je ervoor zorgen dat je hond op jonge leeftijd aan kinderen went, zodat hij er op latere leeftijd niet bang van is. Zo voorkomt je dat hij zich ontwikkelt tot een gefrustreerde hond die blaft uit angst.

Raskenmerken chihuahua

Type

Gezelschapshond

Grootte en gewicht

  • Schofhoogte: 15 tot 25 cm
  • Gewicht: 500 g tot 3 kg

De chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld.
De kleinste en lichtste chihuahua's zijn meestal ongezond.

Kleur

De kleuren van de chihuahua zijn even gevarieerd als het karakter van het ras. Alle kleuren, tinten en combinaties ervan zijn toegestaan bij het fokken, behalve de kleur merle, waarbij de vacht een verschillend kleurpatroon heeft.

Bijzondere kenmerken

De chihuahua kenmerkt zich niet alleen door zijn kleine formaat, maar ook door de grote vleermuisoren en de onevenredig grote ogen. Even typerend zijn de appelvormige kop en de korte, spitse neus.

Chihuahua's zijn gevoelig voor kou en rillen vlug als ze het koud hebben. Doe je chihuahua een warm hondentruitje of -jas aan als je hem mee naar buiten neemt bij koud of nat weer.

Chihuahua's worden geboren met een zwakke plek boven op hun hoofd. In sommige gevallen sluit de geopende fontanel niet volledig. Daarom is het erg belangrijk om dit ras voorzichtig te behandelen. Druk zeker nooit op de zachte plek. Een kleine tik op het hoofd kan zware problemen veroorzaken.

Leeftijd 

De chihuahua wordt gemiddeld zo’n 13 jaar oud.

Erfelijke ziekten

Chihuahua's kunnen erg oud worden. Het is niet ongewoon dat ze 15 jaar of ouder worden, wat bijzonder is voor een kleine hond. Chihuahua's kunnen vatbaar zijn voor een aantal erfelijke ziekten. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Parodontitis, een ontsteking of infectie van het tandvlees die leidt tot verzwakking of verlies van de ondersteunende structuren van de tanden. De aandoening wordt veroorzaakt door tandplak en tandsteen die zich op de tanden ophopen.
  • Patellaluxatie, waarbij de knieschijf van de hond uit zijn plaats springt. Dat wordt veroorzaakt door verzwakking van de structuur rond de knieschijf of doordat de ligamenten die de knieschijf op zijn plaats houden ze naar de zijkant trekken.
  • Blaasstenen (ook nierstenen genoemd), deze worden gevormd in de urinewegen, meestal in de nieren of blaas..
  • Hartaandoeningen
  • Zenuwproblemen zoals o.a. epilepsie
  • Levershunt (porto-systemische shunt), een aangeboren afwijking is een extra bloedvat aangelegd dat om de lever heen loopt in plaats van ermee verbonden te zijn waardoor de lever het bloed niet kan zuiveren.

Om erfelijke aandoeningen te voorkomen hebben de rasverenigingen fokreglementen opgesteld. Hierin kan je lezen wat de verplichte en aanbevolen testen bij mogelijke ouderdieren zijn om te bepalen wanneer ze moeten worden uitgesloten van de fok. Meer informatie vind je op https://www.belgianchihuahuaclub.be.

Voeding

De beste start van een gezond hondenleven is een gezond, voedzaam dieet. Het kiezen van de juiste voeding hangt af van veel verschillende factoren, zoals leeftijd, gewicht, activiteiten en behoeften.

De puppyvoeding van een chihuahua moet bestaan uit uitgebalanceerde hoeveelheden energie, mineralen, sporenelementen en vitamines. Dat is belangrijk omdat bij kleine rassen het risico op overgewicht een stuk hoger is dan bij grote rassen. Als je chihuahua de leeftijd van acht maanden heeft bereikt, heeft hij volwassen voeding nodig. Een goede vuistregel is om voedsel te geven dat voor 40 procent uit vlees, voor 40 procent uit groenten en voor 20 procent uit zetmeel (zoals pasta) bestaat.

Heb je vragen over de voeding voor je chihuahua? Neem contact op met een AniCura-dierenkliniek in je buurt. Onze experten helpen je graag verder.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Een chihuahua kopen? Net zoals je keuze om een hond in huis te halen doordacht moet zijn, sta je ook best even stil waar je de hond aanschaft. Ook in België zijn er namelijk broodfokkers actief. Broodfokkers zijn fokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn van de ouderdieren en de pups maar vooral winstbejag voor ogen hebben. Vaak bieden ze een variëteit aan rassen aan en zijn pups op korte termijn beschikbaar terwijl het niet ongewoon is om maanden op een wachtlijst te staan voor een pup verkocht door een erkende fokker. Die korte termijn is mogelijk doordat ze te jonge pups importeren van teefjes in het buitenland die in erbarmelijke omstandigheden aan de lopende band nestjes krijgen. Kopers ondersteunen zo onbewust ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Te jonge pups betekenen meestal ook problemen met vaccinaties. Bovendien is de kans klein dat de ouderdieren getest zijn op erfelijke ziekten.

Kies niet voor verkopers waarbij je niet zeker bent hoe de puppy is gefokt en de eerste maanden verzorgd werd. Ook wanneer deze online door particulieren wordt aangeboden. Slecht gefokte of verzorgde puppy’s kunnen gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat je goed informeren voordat je een pup of volwassen hond koopt. En tuurlijk wil je zo’n schattig hondje zo snel mogelijk in huis maar heb je je wel eens afgevraagd wat er met de onverkochte pups gebeurt als ze worden aangeboden zoals groenten in de supermarkt? Kies verstandig. Ook al moet je dan even wachten op je pup, het is het meer dan waard!

Hond adopteren

Uiteraard hoef je geen puppy te kopen. Er zijn nog veel lieverds die in het asiel wachten op een goede thuis. Via deze website van de Vlaamse overheid kan je een overzicht raadplegen van te adopteren honden.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.