Wat mag een hond eten?
Er heel veel verschillende hondenvoermerken en soorten hondenvoer op de markt. Geef je je viervoeter kant-en-klaar voer of zelfbereide maaltijden? Kies je voor droge brokken, blikjes natvoer, vers voer uit de diepvriezer of rauw vlees (BARF)?
Niet alleen de prijs van hondenvoer kan sterk variëren, ook de ingrediëntenlijst kan erg verschillen: er zijn graanvrije brokken, puur vlees, veganistisch voer, voer op basis van insecten en allerlei opties daartussen. Welk hondenvoer past het best bij jouw hond?
Je mag ervan uitgaan dat het goedkoopste voer meestal niet zo kwalitatief is. Neem geen voer met een hoog gehalte aan vulmiddelen zoals maïsmeel of afvalvlees. Hoe eerder deze vulmiddelen in de ingrediëntenlijst staan, hoe groter hun aandeel is in de samenstelling. Ook voer dat kleurstoffen of smaakversterkers bevat, laat je beter in de rekken staan.
Honden zijn omnivoren
Honden zijn omnivoren, dus hebben ze een gevarieerd dieet nodig van vlees en groenten. Ze leven al duizenden jaren aan de zijde van mensen, en in die tijd zijn hun voedingsbehoeften geëvolueerd van die van een wolf naar die van ... wel, een hond. Maar ook honden die een veganistisch of net een carnivorendieet volgen, kunnen kerngezond zijn, zolang ze maar voldoende binnenkrijgen van alle nodige voedingsstoffen, aminozuren, vitamines en mineralen.
Afwisseling
Vroeger werd wel eens gezegd dat honden nog het meest houden van een uniform eetpatroon: elke dag op hetzelfde tijdstip hetzelfde voer. Tegenwoordig weten we wel beter: wanneer een hond eten geven is minder belangrijk. En net zoals mensen houden honden van afwisseling, zolang aan al hun voedingsbehoeften wordt voldaan. Een hond die een gevarieerd dieet eet met brokken, rauwe botten, fruit en groente en veel voedzame beloningen (zoals stukjes van een ander soort voer) tijdens het trainen, blijft gezond. Verder zak hij zijn voer ook minder snel beu worden dan soortgenoten die elke dag dezelfde brokken krijgen.
Honden die het gewend zijn om verschillende soorten voedsel te krijgen, lijken er minder moeite mee te hebben als ze uit noodzaak op een ander hondenvoermerk moeten overschakelen. Maar ook als je hond om een bepaalde reden (zoals een allergie of gezondheidsprobleem) slechts één soort voer kan of mag eten, bestaan er manieren om zijn maaltijden interessanter te maken.
Vijf manieren om maaltijden leuker te maken
- Geef een deel van het hondenvoer als beloning wanneer je hond zich goed gedraagt. Telkens wanneer je hond juist reageert op een signaal, naar je toe komt in plaats van de kat achterna te zitten, niet naar de buurman blaft of iets anders goed doet, beloon je hem met brokjes of stukjes vlees.
- Strooi wat voer op de grond. Maak er een snuffeloefening van om je hond mentaal te stimuleren: als zijn brokken over de grond verspreid liggen, moet hij ze eerst vinden voordat hij ze kan opeten. Begin op een gemaaid grasveld en kies daarna voor langer gras, of strooi de brokken tussen de struiken als je hond een volleerde snuffelaar is. Hij zal je dankbaar zijn!
- Er zijn verschillende leuke soorten puzzelspeelgoed die de maaltijd van je hond interessanter maken. Ze bestaan in alle vormen en maten, van speelgoed waarmee hij zichzelf kan bezighouden tot puzzels die ontworpen zijn om met jou samen te spelen. Koop er een paar verschillende en kijk welke hij het leukst vindt.
- Laat de hond zelf ruiken en kiezen. Bied zijn gekende voer aan naast dingen die hij nog nooit heeft geproefd, zoals spruitjes, wortelstukjes of komkommerschijfjes, stukjes appel en banaan of andere dingen die je hond misschien wel wil proberen (of net niet). Wat zou hij vinden van een mossel of garnaal? Door je hond zelf te laten kiezen en nieuwe soorten voedsel te laten ontdekken, maak je zijn maaltijden veel interessanter, duurt de etenstijd langer en stimuleer je hem mentaal.
- Laat je fantasie de vrije loop. Giet bijvoorbeeld warm water bij brokjes om ze zacht te maken. Schep ze daarna in een speeltje of smeer ze op een likmat. Of stop het speeltje in de vriezer en laat je hond genieten van een ijslolly.
Nu weet je meer over wat een hond mag eten, hoe je kiest uit de verschillende hondenvoermerken, wanneer een hond mag eten en hoe je het leuk maakt. Zorg wel dat je niet elke maaltijd speciaal of leuk maakt. Geef elke dag ook wat 'gratis' voer in een voerbak. Het is niet de bedoeling dat je hond moeite moet doen voor elke hap. Voerpuzzels en trainingssessies zijn leuk om zijn dag op te vrolijken, maar het mag niet aanvoelen alsof hij zal verhongeren als hij daar even geen zin in heeft.