Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Voordat je een hond koopt of adopteert

Een hond in huis halen is geweldig en spannend, maar er komt ook heel wat bij kijken. Je keuzes hebben een belangrijke invloed op hoe je leven er de komende jaren zal uitzien. Doe dus vooraf voldoende onderzoek. Hier vind je enkele dingen waarover je moet nadenken voordat je een hond in huis neemt.

Ben ik klaar voor een hond?

Het eerste wat je moet overwegen, is of een hond wel in jouw leven past. Een hond willen betekent niet automatisch dat je de tijd, energie, ruimte en andere belangrijke elementen hebt om die hond een leuk leven te bezorgen. Denk dus aan deze twee dingen: een hond blijft (hopelijk) nog heel wat jaren bij je en puppy's eisen in het begin zo goed als al je tijd en aandacht op.

Welk hondenras kies ik?

Je beslist zelf of je een rashond of een kruising wilt. Wat je ook kiest, de opvoeding van je hond is erg belangrijk. Als je het goed aanpakt, wordt je hond namelijk je allerbeste vriend. Over het algemeen zijn het karakter, het uiterlijk en de erfelijke aandoeningen bij een rashond makkelijker te voorspellen dan bij een kruising. Met een rashond weet je dus wat beter wat je te wachten staat.

Het belangrijkste is dat je je goed voorbereidt en dat je informatie opzoekt over de oorsprong en achtergrond van het hondenras. Niet alle hondenrassen zijn geschikt voor alle mensen, dus moet je rekening houden met een aantal factoren. Sommige hondenrassen doen het minder goed in een appartement of samen met andere huisdieren. Andere hebben net gezelschap nodig, nog andere hebben een aangeboren waakinstinct en er bestaan ook rassen die erg actief zijn. De setter is bijvoorbeeld gefokt om op vogels te jagen, wat het erg moeilijk maakt om hem aan te leren dat hij vogels moet negeren wanneer je hem uitlaat. Dit moet je vanaf dag één goed trainen. Gezelschapshonden die gefokt zijn om steeds in de buurt van mensen te blijven, leer je makkelijker aan dat ze niet uit je woning of tuin mogen weglopen, en ga zo maar door. Door je in te lezen over de oorsprong van een ras, kun je beter voorspellen hoe een hond zich zal gedragen.

Maak kennis met de fokker en de pup

Nadat je het ras hebt gekozen dat bij je past, is het tijd om te beslissen bij welke fokker je langsgaat en welke puppy je kiest, natuurlijk. Ga bij de fokker af op je buikgevoel wanneer je hem of haar ontmoet. Voel je je ongemakkelijk of zie je iets dat niet klopt? Dan zoek je beter een andere fokker. Bezoek ook meer dan één fokker, zodat je doordacht kunt beslissen. Ga steeds bij de fokker thuis langs en spreek niet af op een parkeerterrein of een andere plek. Dat kan erop wijzen dat de hond het land ingesmokkeld is en via tussenpersonen wordt verkocht. Zorg er ook voor dat je de moeder van de puppy kunt ontmoeten, en indien mogelijk ook de vader of andere familieleden. Zo weet je hoe de puppy mogelijk zal opgroeien, want de meeste puppy's gaan later op hun familie lijken. Denk eraan: alle puppy's zijn schattig. Als je wilt inschatten hoe de puppy zich zal ontwikkelen, kijk dan naar de moeder en vraag aan de fokker wat voor karakter ze heeft. Vraag ook meer informatie over de vader, hoe hij zich gedraagt enzovoort. Kies geen puppy van een moeder die verlegen of angstig is.

Hoe meer vragen je stelt, hoe beter je de fokker en de puppy leert kennen en hoe beter je weet hoe je leven er met de hond zal uitzien. De fokker kan niet garanderen dat je puppy een bepaald karakter zal hebben, maar hij of zij kan je wel veel vertellen over het ras en hoe de hond mogelijk opgroeit. Mogelijk stelt de fokker ook vragen aan jou, want een serieuze fokker zal je alleen een puppy verkopen als hij zeker weet dat je goed voor het dier zult zorgen.

Papierwerk en gezondheid

Een puppy moet minstens tot hij zeven à acht weken oud is bij zijn moeder blijven. Je kunt je puppy dus niet vroeger gaan halen. Een goede fokker geeft je de puppy nooit vroeger mee. Wanneer je het dier gaat halen, geeft de fokker je een paar belangrijke documenten mee, zoals het registratiecertificaat, de aankoopovereenkomst en een certificaat van de dierenarts dat hij de pup heeft onderzocht. Als de puppy gevaccineerd is, krijg je ook een vaccinatiecertificaat en een planning met vaccinaties en ontwormingen. Vraag ook of de puppy een chip ter identificatie heeft. Hierbij hoort een registratieformulier voor de eigenaar waarop de informatie van de hond al ingevuld is.

Veel succes!

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.