Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Wat is een tumor bij je hond?

Een tumor ontstaat wanneer cellen plotseling abnormaal snel delen. Dat gezwel kan goed- of kwaadaardig zijn. Als de cellen zich verspreiden over het lichaam van je hond hebben we het over een kwaadaardige tumor.

Wat zijn de symptomen van een tumor bij je hond?

Geen enkele tumor is hetzelfde. De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • onderhuids gezwel dat blijft groeien
  • verminderde eetlust
  • zweren die niet genezen
  • gewichtsverlies
  • braken
  • diarree
  • bloedverlies of afscheiding
  • aanhoudende kreupelheid
  • ademhalingsmoeilijkheden
  • moeilijkheden bij plassen en ontlasting
  • epilepsie-achtige aanvallen
  • gedragsverandering
  • meer drinken en meer plassen

Herken je een of meerdere symptomen bij jouw hond? Neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Wat is de oorzaak van een tumor?

De bekendste oorzaken van tumoren bij honden zijn:

  • Genetische afwijkingen: bepaalde rassen zoals de berner sennenhond zijn gevoeliger voor tumoren.
  • Ouderdom: elke dag worden er cellen vernieuwd in het lichaam. Soms gebeuren er foutjes in het kopiëren van het DNA in de cellen. Hier heeft het lichaam herstellingsmechanismen voor. Naarmate je hond ouder wordt, werken de herstellingsmechanismen niet zo goed meer en sluipen er foutjes tussenuit. In een klein deel van de gevallen zorgt dit ervoor dat de cellen abnormaal gaan groeien en kanker ontstaat.
  • Chemische stoffen: een langdurige blootstelling aan sigarettenrook of vergiftigd voedsel beschadigen het DNA van je hond. Ze verhogen het risico op het ontstaan van kanker bij honden.
  • Hormonen: bij tumoren in de geslachtsorganen, prostaat, melkklieren, baarmoeder, schildklier en botten van je hond spelen hormonen een rol.
  • Ioniserende straling: wanneer je hond te veel wordt blootgesteld aan radioactieve straling of gamma- en röntgenstralen kan dit een effect hebben op bepaalde huidgezwellen.
  • Infecties: een aantal virussen kunnen bulten veroorzaken. Het papillomavirus bijvoorbeeld veroorzaakt wratten op het hoofd en in de mond van je hond.

Waarom zou je een tumor bij je hond laten behandelen?

Zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren moeten behandeld worden. Ook goedaardige tumoren kunnen na verloop van tijd zoveel druk veroorzaken dat je hond er last van heeft. Hoe langer je wacht, hoe lastiger de behandeling of operatie wordt.

Wat kan je zelf doen?

Een tumor kan op veel plekken voorkomen. Check regelmatig of je huidknobbels voelt bij je hond.

Een tumor bij je hond: de diagnose

Elke tumor is anders. Om de juiste diagnose te stellen moet eerst het type tumor onderzocht worden. Naast een lichamelijk onderzoek worden er aanvullende tests gedaan zoals:

Om het type tumor te bepalen wordt er een deel van het weefsel onderzocht.

Testikeltumoren

Testikeltumoren komen ongeacht de leeftijd van je hond voor. Laat daarom de testikels van je hond regelmatig controleren. Merk je een onregelmatigheid op? Neem dan contact op met je dierenarts.

Melkkliertumor bij een hond

Controleer regelmatig de buik en borst van je vrouwelijke hond. Voel je een knobbeltje? Dan kan het zijn dat je hond een melkkliertumor heeft. Je kan de kans op een tumor verkleinen door je hond te laten steriliseren.

Circumanaalkliertumoren

Vaak worden tumoren rond de anus van je hond over het hoofd gezien. Controleer dit gebied regelmatig op knobbeltjes. Hoe sneller je een tumor ontdekt, hoe beter. Vergevorderde circumanaalkliertumoren zijn lastiger te opereren zonder de anus te beschadigen.

Lipomen

Lipomen zijn goedaardige vetceltumoren. De knobbels worden vaak verwijderd omdat ze erg groot kunnen worden. Lees ook ons artikel over vetbulten bij honden.

Histiocytomen

Histiocytomen komen voor op de lippen, neuzen en oren van jonge honden. Ze lijken op lichtgekleurde wratjes. Hoe groter de tumor, hoe meer kans op littekens bij het verwijderen. Over het algemeen zijn deze tumoren goedaardig.

Teenhuidtumoren

Teenhuidtumoren kunnen bij sommige rassen, zoals de schnauzer, kwaadaardig zijn. Zeker als het om huidkanker gaat. Het kan dat de teen in kwestie geamputeerd moet worden.

Mastocytoom bij een hond 

Een mastocytoom is de meest voorkomende huidtumor bij honden. Vooral boxers, golden retrievers, labradors en shar pei’s hebben een hoger risico. De meeste mastocytomen zijn lastig te bestrijden. Vaak is er na een operatie nog een nabehandeling nodig. Er bestaan ook medicijnen die de groei van een mastocytoom bij je hond afremmen. Vraag je dierenarts om meer informatie.

Osteosarcomen

Osteosarcomen zijn kwaadaardige bottumoren die bij grotere hondenrassen op latere leeftijd voorkomen. De tumoren bevinden zich steeds in het pols- of kniegewricht of dicht bij het schouderblad van je hond. Hoe vroeger de diagnose gesteld wordt, hoe beter de prognose.

Lymfeklierkanker bij de hond

Lymfoom of lymfeklierkanker is een van de meest voorkomende kwaadaardige kankers bij de hond. Meestal is een lymfoom multicentrisch, wat betekent dat verschillende lymfeknopen aangetast en vergroot zijn. De prognose hangt af van de stagering en het type lymfoom. Deze tumor is helaas niet te genezen. Met chemotherapie kan nog een goede levenskwaliteit bekomen worden.

Hemangiosarcoom bij de hond

Hemangiosarcomen komen meestal voor in de milt en soms op de huid. Deze tumor is zeer agressief en heeft een slechte prognose.

Een tumor bij je hond: de behandeling

De behandeling hangt af van het type tumor. Voor iedere hond wordt een uniek behandelingsplan opgesteld. De behandelingsmogelijkheden zijn:

  • operatie
  • chemotherapie
  • bestraling
  • celreceptor remmers

Soms bestaat de behandeling uit een combinatie van deze methodes.

Is de tumor van je hond niet te genezen? Dan is de levenskwaliteit van je hond het belangrijkste. Met medicatie kunnen we de pijn perfect onder controle houden. 

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.