Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Staartproblemen bij een hond

Er kunnen verschillende staartproblemen bij een hond optreden. Een vaak voorkomende aandoening is kurketrekkerstaart. Ook schaaf- en snijwonden kunnen staartproblemen veroorzaken. Verder kan je hond problemen aan zijn staart ondervinden door zenuwschade of een botbreuk.

Staartproblemen bij een hond: de symptomen

Een hond met een kurketrekkerstaart kan zijn staart weinig of niet bewegen. Hij heeft het ook moeilijk om de huid onder zijn staart schoon te houden. Dat kan jeuk of zelfs een huidontsteking aan zijn anus veroorzaken. Je hond zal met zijn anus over de grond of langs een muur slepen om de jeuk te verlichten.

Zenuwschade aan de staart van je hond kan incontinentie veroorzaken. Zijn staart kan ook slap hangen.

Staartproblemen bij een hond: de oorzaak

De staartwervels van een hond met een kurketrekkerstaart zijn vergroeid. De kurketrekkerstaart van je hond kan zo vergroeid zijn dat hij de endeldarm dichtdrukt. De aandoening kurketrekkerstaart komt vooral bij buldogs voor.

Je hond kan een schaafwond op zijn staart veroorzaken door te kwispelen tegen een ruw oppervlak. Een snijwond kan worden veroorzaakt doordat je hond zichzelf bijt. Gedragsproblemen en verveling werken bijtgedrag in de hand. De staartzenuwen van je hond kunnen ook geraakt worden door schaaf- en snijwonden.

‘Happy tail’ of zenuwschade aan de staart van je hond wordt veroorzaakt door overmatig kwispelen tegen harde objecten. Er ontstaan bloedende zweren. Zo komen de zenuwen in de staart van je hond bloot te liggen. De aandoening komt voornamelijk voor aan de staartpunt. Ook wanneer er aan de staart van je hond wordt getrokken, kan er zenuwschade optreden.

Een staart heeft wervels en kan breken na een botsing of val.

Waarom zou je staartproblemen bij een hond laten behandelen?

Als je kurketrekkerstaart of een gebroken staart op tijd laat behandelen, voorkom je dat de staart van je hond geamputeerd moet worden.

Wat kan je zelf doen?

Maak een schaafwond bij je hond schoon met milde zeep en warm water. Breng daarna een antibioticazalf aan en breng een zelfklevend verband aan. Breng het verband niet te strak aan.

Wanneer moet je naar je dierenarts?

Bezoek je dierenarts wanneer de wond bij je hond blijft bloeden, het weefsel verkleurt of zwelling optreedt. Een diepe snijwond kan spieren en botten blootleggen. Wikkel de wond in met een handdoek om het bloeden te stelpen en ga direct naar je dierenarts.

Bezoek je dierenarts ook wanneer je een kale plek op de staartpunt van je kwispelende hond ziet om ‘happy tail’ te voorkomen.

Als laatste ga je best langs bij je dierenarts wanneer de staart van je hond slap naar beneden hangt.

Staartproblemen bij een hond: de diagnose

Staartproblemen bij je hond worden door je dierenarts tijdens een consultatie vastgesteld.

Staartproblemen bij een hond: de behandeling

Om een huidontsteking ten gevolge van kurketrekkerstaart tegen te gaan, maakt je dierenarts de huid rond de anus van je hond proper. Daarna zal je twee tot drie keer per dag een ontstekingsremmende zalf moeten smeren. Soms is een antibioticakuur nodig.

Drukt de staart van je hond zijn endeldarm gedeeltelijk dicht? Dan zal de staart van je hond geamputeerd moeten worden. Met de huid van de geamputeerde staart wordt een klein staartje gereconstrueerd.

Zenuwschade aan de staart van je hond kan met antibiotica en pijnmedicatie voorkomen worden. Om ‘happy tail’ te voorkomen, moet je hond stoppen met overmatig kwispelen. In extreme gevallen is het verkorten van de staart van je hond noodzakelijk.

Heeft je hond een gebroken staart? Een breuk aan het puntje van zijn staart geneest meestal vanzelf. Wanneer er wervels verbrijzeld zijn, kan een gedeeltelijke amputatie van de staart van je hond nodig zijn.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.