Schijnzwangerschap bij een hond
Iedere niet-gesteriliseerde hond is een tot twee keer per jaar loops. Na een dekking kan een loopse periode worden gevolgd door een dracht of een schijndracht. Een schijnzwangerschap wordt veroorzaakt door hormonen. Je hond lijkt dan zwanger.
In een roedel wolven worden alleen de wolven het hoogst in rang gedekt. Niet-gedekte, schijndrachtige wolven voeden de jongen mee op.
Schijnzwangerschap bij een hond: de symptomen
De symptomen van een schijnzwangerschap bij een hond zijn:
- wisselend eetpatroon
- verzamelen van spullen
- onrustig of agressief gedrag
- bouwen van een nest
- aanhankelijkheid
- depressie
- gezwollen melkklieren
- vochtverlies uit tepels
- melkklierontstekingen
- opgezette buik
Wat doe je met een schijndrachtige hond?
Probeer het gedrag van je hond niet te veranderen. Schenk ook niet te veel aandacht aan aanhankelijk gedrag. Merk je duidelijke veranderingen aan een melkklier? Dan neem je best contact op met je dierenarts. Er bestaan medicijnen die een schijnzwangerschap bij je hond beëindigen.
Schijnzwangerschap bij een hond: baarmoederontsteking
Oudere schijnzwangere honden hebben meer kans op het ontwikkelen van een baarmoederontsteking. Deze aandoening kan levensbedreigend zijn. Lees ook ons artikel over een baarmoederontsteking bij honden.
Voorkomen is beter dan genezen. Laat daarom je hond steriliseren. Lees ook ons artikel over de voor- en nadelen van het steriliseren van je hond.