Rattenziekte bij een hond
De rattenziekte of de ziekte van Weil is een ernstige vorm van leptospirose. De laatste jaren groeide het aantal besmettingen weer. De ziekte tast de organen van je hond aan.
Ook mensen kunnen de ziekte van Weil krijgen. Rattenvangers en watersporters maken meer kans om de ziekte op te lopen. Je kan de rattenziekte ook overkrijgen via je besmette hond. Een op de twintig mensen overlijdt aan de gevolgen van de ziekte.
Rattenziekte bij een hond: de symptomen
De symptomen van de rattenziekte bij je hond zijn:
- verminderde eetlust
- braken
- hoesten
- ademhalingsproblemen
- koorts
- lusteloosheid
- geelzucht
- trillende spieren
- bloederige diarree
- veel plassen en drinken
- puntbloedingen
- vocht in de buik
- hepatitische encephalopathie
Herken je een of meerdere symptomen bij je hond? Ga dan onmiddellijk langs bij je dierenarts.
De symptomen van de rattenziekte bij de mens zijn:
- koorts
- hoofdpijn
- spierpijn
Soms word je niet ziek na besmetting. De incubatietijd bedraagt twee tot twintig dagen. Daarna kan het één tot twee weken duren voordat je antilichamen hebt aangemaakt.
Rattenziekte bij een hond: de oorzaak
De rattenziekte wordt via de urine van knaagdieren en besmette honden verspreid. Bij temperaturen van achttien graden Celsius of hoger kunnen de bacteriën tot zes weken in de grond overleven. In warm stilstaand water blijven ze soms drie maanden en langer leven.
Bacteriën dringen binnen in het lichaam van je hond door zijn slijmvliezen of wondjes. De meeste besmettingen gebeuren in de zomermaanden.
Waarom zou je de rattenziekte bij je hond laten behandelen?
Hoe langer je wacht hoe ernstiger de schade aan de organen van je hond kan zijn. De ziekte van Weil is op dat moment dodelijk. Honden die ernstig ziek zijn geweest en de ziekte overleven kunnen levenslang nier- of leverproblemen hebben.
Rattenziekte bij een hond: de diagnose
Via een bloed- en urineonderzoek of een PCR-test kan je dierenarts achterhalen of je hond aan de rattenziekte lijdt.
Rattenziekte bij een hond: de behandeling
Een besmette hond moet in quarantaine worden geplaatst en heeft intensieve medische zorg nodig. Naast het behandelen van de symptomen krijgt je hond antibiotica. Ongevaccineerde dieren overleven de ziekte vaak niet.
Daarom laat je je hond best jaarlijks vaccineren. Vermijd ook plekken waar veel ongedierte is en laat je hond niet uit stilstaand water drinken.
Was je handen zorgvuldig nadat je je hond verzorgd hebt om een besmetting te voorkomen. 24 uur na het starten van de antibiotica is je hond niet meer besmettelijk.
Heb je nog vragen over de rattenziekte bij je hond? Aarzel niet om een AniCura-dierenarts te contacteren.