Oormijt hond
Een oormijt is een parasiet die eitjes legt in de gehoorgang van de hond. Na drie weken zijn ze volgroeid. Oormijten leven van oorsmeer en huidcellen. De parasiet wordt overgedragen door direct contact op andere honden en katten. Een oormijt is niet besmettelijk voor mensen.
Oormijt hond: de symptomen
Beginnende oormijt bij je hond is moeilijk te herkennen. Na verloop van tijd verschijnen de eerste symptomen:
- krabben
- schudden met hoofd
- wondjes
- bruin en zwart oorsmeer
- een stinkend oor
- gezwollen oorschelp
Herken je een of meerdere symptomen bij je hond? Deze symptomen kunnen ook wijzen op een oorontsteking. Raadpleeg altijd je dierenarts.
Oormijt hond: de oorzaak
Je hond kan besmet raken met een oormijt door in direct contact te komen met andere besmette dieren.
Waarom zou je oormijt bij je hond laten behandelen?
Een oormijt is besmettelijk en gaat niet vanzelf weg. Je hond kan een oorontsteking krijgen. Zijn trommelvlies kan scheuren met doofheid tot gevolg.
Wat kan je zelf doen tegen oormijt bij je hond?
Nadat je bij je dierenarts bent geweest, kan je oormijt bij je hond zelf verder behandelen. Gebruik nooit olijfolie, azijn of waterstofperoxide om oormijt bij je hond te bestrijden.
Reinig de oren van je hond. Breng een oorzalf of pipetje met mijtdodendmiddel een of twee keer per dag in het oor van je hond aan. Behandel al je huisdieren. Kom drie weken na de behandeling op controle.
Heb je katten in huis? Het geven van oorzalf aan katten is niet zonder risico. Katten wassen zich en kunnen de zalf oplikken. Neem daarom contact op met je dierenarts.
Een andere soort mijt waar vooral puppy's last van hebben, is de demodexmijt. Lees hier meer over demodex bij honden.
Oormijt hond: de diagnose
Oormijt bij je hond wordt vastgesteld door je dierenarts tijdens een consultatie. Als de mijten niet met het blote oog zichtbaar zijn, neemt je dierenarts een uitstrijkje om onder de microscoop te bekijken.
Oormijt hond: de behandeling
Je dierenarts reinigt de oren van je hond en brengt een oorzalf aan. Laat al je huisdieren tegelijkertijd behandelen.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met een AniCura-dierenarts.