Oogproblemen hond
Van lichte irritaties tot ernstige aandoeningen, oogproblemen bestaan in verschillende vormen. Sommige aandoeningen zijn makkelijk te behandelen. Andere oogaandoeningen leiden in het ergste geval tot blindheid of het verwijderen van een oog. Op tijd ingrijpen is belangrijk.
Oogproblemen hond: de symptomen
Een hond met cherry-eye heeft een roze bult aan de binnenzijde van een van zijn ooghoeken. De aandoening is niet levensbedreigend, maar kan irritatie veroorzaken.
Honden met distichiasis hebben een of meerdere extra haren op hun ooglidrand. De ogen van je huisdier tranen en hij knijpt zijn ogen dicht. Zijn ogen kunnen ook rood of geïrriteerd zijn.
Het ooglid van honden met entropion krult naar binnen. De haren op hun gezicht irriteren hun hoornvlies. Onbehandeld kan entropion leiden tot een perforatie van de oogbol.
Als je hond last geeft van glaucoom dan is de oogdruk te hoog. Je herkent glaucoom aan een witte film op het hoornvlies van je huisdier en rode ogen. Je huisdier zal ook fel licht willen ontwijken.
Progressieve Retina Atrofie (PRA) tast het oognetvlies van je hond aan. Nachtblindheid is een van de eerste symptomen. Wil je fokken met je huisdier? Laat dan een DNA-test doen.
Een bindvliesontsteking herken je aan pus of gedroogd vuil in de ooghoek van je hond. Zijn oogleden zijn gezwollen en hij knijpt zijn ogen dicht.
KCS wordt ook wel droog oog genoemd. Het is een ontsteking van het hoornvlies en het bindvlies. De traanklieren produceren geen traanvocht meer. Zo hebben bacteriën vrij spel. Het oog van je hond ziet er ontstoken uit en zijn hoornvlies verandert van kleur.
Oudere honden kunnen last krijgen van ouderdomsstaar. De lens van je huisdier krijgt een blauwgrijze of witgrijze kleur.
Het syndroom van Horner is een zenuwblokkade. De pupil aan de kant waar de blokkade zit, is kleiner, het ooglid van je huisdier kan wat gaan hangen, het derde ooglid is zichtbaar en het oog kan wat dieper in de oogkas komen te liggen.
Lees hier verder over het syndroom van Horner.
Oogproblemen hond: de oorzaak
Vaak zijn oogproblemen bij een hond erfelijk. Distichiasis is bijvoorbeeld een erfelijke oogaandoening. Boxers, Amerikaanse en Engelse cockerspaniëls, Engelse bulldogs, pekinezen en flatcoated retrievers hebben er vaker last van.
Maar ook een infectie, allergie of verminderde weerstand kunnen een oogprobleem in de hand werken. Zo wordt een bindvliesontsteking veroorzaakt door een infectie.
Een beschadiging van het hoornvlies wordt in veel gevallen veroorzaakt door een verwonding. Maar ook andere oogproblemen die onbehandeld blijven kunnen leiden tot beschadiging van het hoornvlies.
Cataract is een vertroebeling van de ooglens. Meestal is de aandoening erfelijk, maar ze kan ook ontstaan door suikerziekte. Ook een ongeluk of de gevolgen van een eerdere ontsteking kunnen de aandoening in de hand werken.
Waarom zou je een oogprobleem bij je hond laten behandelen?
Niet alle oogproblemen zijn even ernstig. Om er zeker van te zijn de je hond geen blijvende schade oploopt, ga je best langs bij je dierenarts.
Oogproblemen hond: de diagnose
Oogproblemen worden vastgesteld tijdens een consultatie bij je dierenarts. Vaak zijn er aanvullende onderzoeken nodig zoals een oogdruktest om glaucoom vast te kunnen stellen.
Oogproblemen hond: de behandeling
De behandeling is afhankelijk van de ernst van het oogprobleem. Zo is een behandeling tegen distichiasis alleen nodig als je hond er last van heeft. Je dierenarts brandt de haren op de oogrand van je hond weg.
Soms is een operatie de enige oplossing. Het ooglid van een hond met entropion wordt operatief gecorrigeerd.
Vaak wordt een bindvliesontsteking of een beschadiging van het hoornvlies behandelt met een antibioticazalf en oogdruppels. Ook KCS is op dezelfde manier te behandelen. Al is de behandeling levenslang. Laat je huisdier regelmatig checken op oogontstekingen.
Soms is een aandoening niet te behandelen. Progressieve Retina Atrofie (PRA) tast het oognetvlies van je hond aan. Je dierenarts bespreekt samen met jou de mogelijkheden.