Oogontsteking hond
Een oogontsteking wordt veroorzaakt door het bindvlies van het oog van je hond. Dat is het slijmvlies aan de binnenzijde van het ooglid en de buitenzijde van de oogbol.
Wat zijn de symptomen van een ontstoken oog bij een hond?
Een oogontsteking bij een hond kan je aan de volgende symptomen herkennen:
- roodheid
- zwelling
- etter
- tranen
- ogen dichtknijpen
- vaker knipperen
Heeft je hond een of meerdere van deze symptomen? Neem dan altijd contact op met je dierenarts.
Wat is de oorzaak van een oogontsteking bij een hond?
Wind, haren stuifmeel- of zandkorrels kunnen irritatie veroorzaken of het oog van je hond beschadigen. Je hond kan ook allergisch reageren op bepaalde stoffen. Verder zijn de ogen van je hond gevoeliger voor virussen en bacteriën.
Soms kan een onderliggende oogaandoening, zoals een hoornvliesontsteking, een oogontsteking bij je hond veroorzaken. Vraag advies aan je dierenarts.
Lees ook ons artikel over oogproblemen bij een hond en kat.
Waarom zou je een oogontsteking bij je hond laten behandelen?
Een onbehandelde oogontsteking kan ernstige infecties veroorzaken. Je laat je hond best onderzoeken door je dierenarts.
Hond ontstoken oog: de diagnose
Tijdens een oogonderzoek bepaalt je dierenarts wat de oogontsteking bij je hond veroorzaakt. Vaak kan met aanvullende tests gecontroleerd worden of het hoornvlies beschadigd is. Daarna wordt er onderzocht of er geen vreemd voorwerp achter het derde ooglid zit.
Hond ontstoken oog: de behandeling
Afhankelijk van de oorzaak van de oogontsteking stelt je dierenarts een behandelplan op. Als er geen onderliggende oogaandoening is, schrijft je dierenarts een antibioticazalf of oogdruppels voor. Je dierenarts leert je hoe je de zalf of druppels gebruikt.
Een onderliggende oogaandoening moet vaak operatief worden behandeld. Vraag je dierenarts om advies. Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met een AniCura-dierenarts.