Ontvlooien van een hond
Vlooien kunnen ziekten overdragen en allergieën veroorzaken. Je kan een vlooienbesmetting voorkomen dankzij een vlooienpipet, vlooienhalsband of een antivlooienmiddel (tablet).
Een pipet moet maandelijks op de huid van je hond worden aangebracht. Volg altijd de gebruiksaanwijzingen in de bijsluiter. Je kan je hond ook maandelijks een tablet geven.
Een andere optie is een vlooienhalsband. Een vlooienhalsband beschermt je hond zeven tot acht maanden tegen vlooien en teken. Overleg met je dierenarts wat de beste optie is voor je hond.
Lees ook onze artikels over vlooien en teken.
Ontvlooi je hond en zijn omgeving. Denk aan tapijten, beddengoed of kledij. Stofzuig regelmatig. Doe je was op zestig graden. Vergeet ook niet om je auto te behandelen.
Hoe weet je of je hond last heeft van vlooien?
Krabt en bijt je hond zich vaker dan normaal? Onderzoek de vacht van je hond met een vlooienkam. Zie je zwarte stipjes op zijn huid? Leg ze op een vochtig papiertje. Als het stipje rood kleurt, heb je te maken met vlooienuitwerpselen.
Vlooienuitwerpselen
Gevaren vlooien voor hond
Het speeksel van een vlo kan bij je hond een vlooienallergie uitlokken. Een vlooienallergie veroorzaakt jeuk, roodheid en kaalheid op de rug van je hond.
Lees ook ons artikel over huidproblemen bij een hond.
Bij puppy's en kleine honden kunnen vlooien bloedarmoede veroorzaken. Bovendien kunnen vlooien lintworm verspreiden wanneer je hond een besmette vlo opeet. Daarom is het belangrijk om je hond ook te ontwormen.
ESCCAP
De ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) is een onafhankelijke organisatie die de gezondheid van mensen en dieren waarborgt. Zij geven specifieke richtlijnen voor de behandeling van ectoparasieten voor huisdieren.
Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact op te nemen met een AniCura-dierenarts.