Ontstoken anaalklier hond
De anaalklieren bevinden zich direct onder de anus van je hond. Ze geven een geur af waarmee honden hun territorium afbakenen.
De anaalklieren bevatten vocht en een talgachtige substantie. Ze worden normaal gezien leeg geperst tijdens de ontlasting. Overvolle anaalklieren kunnen irritatie en infecties veroorzaken.
Ontstoken anaalklier hond: de symptomen
Honden met ontstoken anaalklieren likken zich meer onder hun staart. Ook zal je huisdier met zijn achterste over de grond schuiven om de jeuk te verlichten. Bij een acute ontsteking ziet de huid rond de anus van je huisdier er rood en gezwollen uit.
Ontstoken anaalklier hond: de oorzaak
Vaak wordt een ontstoken anaalklier door een aantal zaken veroorzaakt. Zo kan de samenstelling van het anaalkliervocht veranderen van samenstelling. Er kan ook te veel anaalkliervocht worden aangemaakt. Verder kan de inwendige en uitwendige sluitspier problemen veroorzaken. Als laatste kan ook diarree een anaalklieronsteking bij je hond veroorzaken.
Waarom zou je een ontstoken anaalklier bij je hond laten behandelen?
Om ergere problemen te voorkomen laat je een hond met een anaalklieronsteking best behandelen bij je dierenarts.
Ontstoken anaalklier hond: de diagnose
Een aanaalklieronsteking bij je hond wordt vastgesteld tijdens een consultatie bij je dierenarts.
Ontstoken anaalklier hond: de behandeling
Tijdens een acute ontsteking wordt de anaalklier schoongemaakt en ontsmet. Je huisdier krijgt een antibioticum voorgeschreven.
Bij een chronische anaalklierontsteking zal je de klier met de hand moeten leegdrukken. Hou de staart van je huisdier goed naar boven. Masseer de anaalklieren leeg tussen je duim en wijsvinger. Spoel goed na en breng een antibioticazalf aan. Eventueel herhaal je de behandeling vijf tot zeven dagen.
Komen de klachten steeds terug? Dan kan je de anaalklieren van je hond operatief laten verwijderen.