Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Niet-ingedaalde teelbal bij een hond

Een niet-ingedaalde teelbal kan een hoop problemen veroorzaken voor je hond. Vraag advies aan je dierenarts over de behandelingsmogelijkheden.

Wat is een niet-ingedaalde teelbal?

Cryptorchidie, binnenbal of niet-ingedaalde teelbal is een erfelijke aandoening waarbij één of beide teelballen niet zijn ingedaald in de balzak. Omdat het erfelijk is, wordt er dan ook aangeraden om honden met deze aandoening niet te gebruiken als dekreu. 

Wat zijn de symptomen van een niet-ingedaalde teelbal bij een hond?

Je hond zal weinig of geen last ondervinden van een niet-ingedaalde teelbal. Om nadelige gevolgen op lange termijn te vermijden, wordt aangeraden om deze aandoening te laten behandelen. 

Wat zijn de oorzaken van cryptorchidie bij een hond?

Er zijn verschillende oorzaken. De meest voorkomende zijn:

  • De beweging van de testikel naar de balzak is vertraagd of wordt bemoeilijkt.
  • Er is een verstopping ter hoogte van het lieskanaal.
  • De balzak is niet goed ontwikkeld.
  • De testikel is te groot voor het lieskanaal.
  • Er is een tekort aan de geslachtshormonen FSH en LH.
  • Bij sommige hondenrassen zoals dwergrassen, rassen met een kortere snuit (onder andere boxers en Engelse bulldogs), Siberische husky’s, poedels en old Shetland sheepdogs komen niet-ingedaalde teelballen vaker voor.

Diagnose van een niet-ingedaalde teelbal bij een hond

Meestal wordt cryptorchidie bij je hond vastgesteld tijdens zijn eerste vaccinatie. De testikels ontstaan in de buikholte bij de nieren. Vanaf daar begint de afdaling door het lieskanaal naar de balzak. Het kan acht tot tien weken duren voor een teelbal indaalt. Daalt een teelbal niet in? Dan bevindt hij zich in de buikholte of tussen het lieskanaal en de balzak.

Neem contact op met een AniCura-dierenarts voor meer informatie over de behandelingskosten.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.