Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Mijn hond weigert beloningen

Als je je hond iets nieuws wilt leren, zijn beloningen je geheime wapen. Het zijn de eenvoudigste en meest gebruikte gedragsversterkers die er zijn. Beloningen spelen in op het instinct: alle dieren hebben voedsel nodig om te overleven, dus is het verkrijgen ervan universeel aangeboren gedrag. En toch zijn er situaties waarin dat niet werkt ...

Waarom weigert je hond beloningen?

Als een puppy buitenshuis of in een nieuwe omgeving beloningen weigert, kunnen daar verschillende redenen voor zijn. Misschien heeft hij al genoeg gegeten of vindt hij de aangeboden snoepjes niet zo lekker. Maar de vaakst voorkomende reden is dat de puppy zich overweldigd, gespannen of bang voelt in de onbekende omgeving of situatie. Dan is voedsel vinden even niet langer zijn belangrijkste doel. Dit is helaas geen zeldzaam fenomeen, maar met een beetje moeite en training kan je je puppy helpen.

Leer je puppy begrijpen

Leer allereerst de basiskennis: ontdek via onderstaande stappen hoe je puppy eruitziet wanneer hij blij en ontspannen is?
We raden niet aan om je hond te trainen zonder snoep, maar om beloningen net efficiënt in te zetten in het trainingsproces.

1. Geef je hond een paar snoepjes uit je hand in de keuken of een andere veilige omgeving. Neem eerst gewone brokjes en dan een lekkere beloning. 

Hoe ziet je hondje eruit wanneer hij ze uit je hand neemt? Gaat hij voorzichtig te werk of is hij net erg enthousiast? Eet hij je vingers bijna mee op? Neemt hij het snoepje en trekt hij zich daarna terug? 

Wat doet hij nadat hij het snoepje heeft ingeslikt? Kijkt hij weg of kijkt hij nieuwsgierig of je nog iets lekkers voor hem hebt? Geef nog een snoepje om een gewoonte te creëren: na een snoepje volgt er nog eentje.

2. Laat iets lekkers op de vloer vallen. 

Komt hij het halen? Loopt hij langzaam of huppelt hij er blij naartoe? Als je het snoepje iets verder weggooit, loopt hij dan sneller? Wat gebeurt er nadat hij het heeft bereikt? Rent hij naar je toe voor het volgende snoepje? Gooi er dan nog eentje in een andere richting en herhaal. 

3. Gooi iets lekkers naar je hond. Probeert hij het te vangen? Deinst hij bang terug?

Deze drie stappen zijn een goede manier om te ontdekken hoe je hond eruit ziet wanneer hij zich gelukkig en veilig voelt. Als volgende stap zoek je uit waar of wanneer dat gedrag precies verandert. In de woonkamer of de hal? Als je zijn leiband omdoet? In de tuin? Op straat? 

Hoe meer plaatsen je vindt waar je hond zich veilig genoeg voelt om beloningen te aanvaarden, hoe beter. Misschien eet hij ze wel op in het bos, maar niet langs de straat, of voelt hij zich meer op zijn gemak op een regenachtige dinsdagavond dan op een drukke zaterdagnamiddag? Misschien heeft het weer een invloed, liever een zonnige dag dan regen?

Help je puppy om zich comfortabel te voelen in nieuwe situaties

Stel je niet dwingend op, maar laat de hond op zijn eigen tempo nieuwe plekken verkennen. Denk eraan dat het doel is om het zelfvertrouwen van je hond op te krikken, zodat hij op andere plekken van eten kan genieten en iets lekkers als een beloning gaat beschouwen. 

Bezoek veel nieuwe, rustige plekken, laat de puppy zijn omgeving verkennen en op zijn eigen tempo op ontdekkingstocht gaan. Als hij blaft of op een trigger reageert, vergroot dan de afstand tot hij die trigger nieuwsgierig en zonder angst kan bekijken, idealiter terwijl hij op iets lekkers kauwt. 

Hoe complexer de omgeving, hoe aantrekkelijker de beloning

Denk eraan: als je hond in een nieuwe omgeving stopt met eten, geeft hij je belangrijke informatie. Maak het hem gemakkelijker door de trigger weg te nemen of de afstand te vergroten, wat die trigger ook is. 

Toets af en toe of je hond nu wel een beloning zou aanvaarden. Is het antwoord 'nee', dwing hem dan niet om iets moeilijkers te doen, zoals trainen of iets nieuws leren. Doe in plaats daarvan iets eenvoudigs. 

Eet hij daarentegen niet omdat hij al verzadigd is (zoals aan het einde van de puppyklas), dan is dat goed nieuws. Volgende keer maak je gewoon de sessie korter of gebruik je kleinere beloningen. Zijn de snoepjes niet lekker genoeg voor de situatie, onthoud dan deze vuistregel: hoe complexer de taak of de omgeving, hoe aantrekkelijker de beloning moet zijn voor je hond. Thuis volstaan brokjes misschien wel, maar in de puppyklas of in een nieuwe omgeving gebruik je beter iets dat je hond écht niet kan weerstaan. Denk aan stukjes steak, kaas, hotdogworst of zacht kattenvoer. Als geheugensteuntje kan je een lijst maken met welke beloningen in welke situaties werken.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.