Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Klinisch onderzoek bij honden

Als je vermoedt dat er iets mis is met je hond, is de eerste stap een klinisch onderzoek. Dit is een grondig lichamelijk onderzoek dat dieper ingaat op de klachten die je hond ervaart.

Lees ook: Klinisch onderzoek kat

Wanneer is klinisch onderzoek nodig?

We voeren klinisch onderzoek uit wanneer je huisdier specifieke klachten heeft. Het is vergelijkbaar met een routinegezondheidscontrole, die idealiter één tot twee keer per jaar wordt uitgevoerd om te controleren of je huisdier nog steeds gezond is.

Bij een klinisch onderzoek zoeken we actief naar de oorzaak van een klacht. Het vormt altijd het startpunt voor een dierenarts als je huisdier klachten vertoont.

Het kan zijn dat je huisdier mank loopt, pijn lijkt te hebben, of last heeft van diarree. Hoe eerder we ontdekken wat er aan de hand is, hoe effectiever we kunnen handelen. Aarzel daarom niet om meteen naar de dierenarts te gaan als je huisdier klachten vertoont.

Hoe verloopt klinisch onderzoek?

Het klinisch onderzoek omvat de ziektegeschiedenis (anamnese), een algemeen onderzoek en het onderzoeken van de orgaanfuncties. Om een goed beeld te krijgen, zal de dierenarts je vragen stellen over de specifieke klachten en symptomen van je huisdier. Dit is het uitdagendste deel van het onderzoek, omdat je huisdier dit niet zelf kan communiceren en niet altijd duidelijke signalen van pijn of klachten geeft.

Bij het lichamelijk onderzoek wordt onder andere gelet op ademhaling, polsslag, temperatuur, huid, vacht en nagels, slijmvliezen en lymfeknopen. De huid wordt gecontroleerd op ontstekingen en verkleuringen, de oren, ogen en het gebit van de hond worden geïnspecteerd, en met een stethoscoop wordt het hart beluisterd om te controleren of het normaal klopt.

Ook wordt gecontroleerd of je huisdier goed staat en loopt, of het geslachtsdeel er normaal uitziet en of het op een gezond gewicht is. Daarnaast zal de dierenarts vragen stellen over het eet- en drinkpatroon en het ontlastings- en urinatiegedrag van je huisdier.

Afhankelijk van de klachten van je huisdier, zal de dierenarts mogelijk dieper onderzoek doen naar specifieke lichaamsdelen en organen. Er zijn twee mogelijke uitkomsten:

  1. De dierenarts ontdekt tijdens het onderzoek wat er mis is met je dier en kan een behandeling voorstellen.
  2. Er is aanvullend onderzoek nodig om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Dit aanvullend onderzoek hangt af van de aard van de klachten en kan bijvoorbeeld bloedonderzoek, urineonderzoek, röntgenfoto's, echografie of een CT-scan omvatten.

De voordelen van onderzoek bij huisdieren

Klinisch onderzoek bij je hond heeft alleen maar voordelen. Het geeft inzicht in de gezondheid van je huisdier en eventuele problemen kunnen in een vroeg stadium worden opgespoord en behandeld.

Bovendien bewaart de dierenarts alle gegevens van het onderzoek in het medische dossier van je hond. Mocht je huisdier plotseling ziek worden, dan is de (spoed)dierenarts direct op de hoogte van zijn gezondheid tot dat moment.

En we kunnen de ontwikkelingen in de loop van de tijd goed volgen.

Wat kost klinisch onderzoek bij je hond?

De kosten van een klinisch onderzoek zijn gelijk aan de kosten van een normaal consult.

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.