Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Kennelhoest bij een hond

Kennelhoest is een besmettelijke infectie in de longen van je hond. De aandoening is het best te vergelijken met een hardnekkige verkoudheid bij mensen. Bijna alle honden herstellen volledig van kennelhoest.

Kennelhoest is voor de meeste mensen ongevaarlijk. Mensen met een slechte weerstand door bijvoorbeeld chemo of chronische luchtwegproblemen lopen wel het risico om ziek worden.

Kennelhoest bij een hond: de symptomen

Hoe ziek je hond wordt, hangt af van zijn weerstand. De symptomen van kennelhoest bij je hond zijn:

  • hoesten
  • niezen
  • reverse sneezing
  • kokhalzen
  • neusuitvloeiing
  • traanogen
  • koorts
  • ademhalingsproblemen

De incubatietijd bedraagt zeven tot veertien dagen. Vanaf een hond symptomen vertoont, is het besmettelijk voor andere honden.

Heeft je hond klachten die passen bij kennelhoest? Neem dan contact op met je dierenarts.

Kennelhoest bij een hond: de oorzaak

Honden die al een virale luchtweginfectie hebben zijn vatbaarder voor de bacteriële infectie die kennelhoest veroorzaakt. Meestal draagt een hond de bacterie al met zich mee. De ziekte steekt meestal de kop op in grotere hondengroepen zoals een kennel.

Ook op plekken waar veel andere honden zijn geweest lopen honden risico op een infectie met de kennelhoest. Kennelhoest komt vooral voor bij puppy’s van zes of zeven weken oud omdat hun immuunsysteem nog niet volledig op punt staat.

Waarom zou je kennelhoest bij je hond laten behandelen?

Soms krijgt een hond met kennelhoest een bacteriële longontsteking. Neem daarom altijd contact op met je dierenarts om een longontsteking te voorkomen.

Kennelhoest bij een hond: de diagnose 

Aan de hand van de symptomen, de leeftijd van je hond en een lichamelijk onderzoek kan je dierenarts een diagnose stellen.

Kennelhoest bij een hond: de behandeling 

Meestal is er geen medicatie of antibiotica nodig. Enkel rust is belangrijk. Je kan voorkomen dat je hond kennelhoest krijgt door hem te laten vaccineren. Een gevaccineerde hond kan wel besmet raken met het virus en de bacterie, maar zal minder snel ziek worden.

Heb je vragen over kennelhoest of denk je dat je hond kennelhoest heeft? Neem contact op met een AniCura-dierenarts.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.