Hond afkoelen in de zomer
Probeer je hond nooit af te koelen met een natte handdoek. Zorg voor voldoende koel drinkwater en een plekje in de schaduw. Koop eventueel een koelingmat voor je hond. Probeer (honden)sporten te vermijden.
Ga ’s ochtends vroeg of in de late namiddag met je hond wandelen. Probeer warm asfalt en zand te vermijden om blaren op de voetzolen van je hond te voorkomen. Wil je toch gaan wandelen? Er bestaan aangepaste schoentjes voor je hond.
Laat je hond niet te lang in de zon liggen. Gebruik zonnecrème op dun behaarde plekken zoals zijn oren om brandwonden te voorkomen. Let extra op met honden met een witte vacht. Ga niet met je hond fietsen bij een temperatuur boven twintig graden.
Laat je hond nooit achter in je auto, ook niet met de ramen open. De temperatuur in een stilstaande auto loopt snel op.
Wees extra alert bij oudere honden en honden met hartproblemen.
Vermoed je dat je hond oververhit is, lees hier dan wat te doen.
Zwemmen om je hond af te koelen bij warm weer
Ga je met je hond zwemmen? Pas dan op voor blauwalgen. Deze bacteriën zijn giftig voor je hond en veroorzaken huiduitslag, maagkrampen, misselijkheid, braken, diarree, koorts en oogirritaties.
Laat je hond jaarlijks inenten tegen de ziekte van Weil. Water kan besmet zijn met de bacterie door urine van besmette dieren. De bacterie komt via wondjes in de neus of mondholte van je hond in zijn lichaam terecht.
Kijk verder ook uit voor dode watervogels, vissen en dieren met verlammingsverschijnselen. De kans bestaat dat het water besmet is met botulisme. Dat is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging. Gezonde honden zijn niet gevoelig voor de ziekte. Als je hond al een maagbeschadiging heeft, kan hij besmet raken. Een hond die besmet is met botulisme wil niet eten of drinken en vertoont verlammingsverschijnselen.
Lees ook ons artikel over zwemmen met je hond.