Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Bezitterig gedrag bij een hond

Puppy’s zijn erg nieuwsgierig en willen alles in hun omgeving verkennen. Helaas kennen ze niet altijd het verschil tussen hondenspeelgoed en een rondslingerende sok, schoen of bril. Word niet kwaad. Een kwade reactie kan ertoe leiden dat je puppy zijn vondst gaat verstoppen om er ongestoord op te kunnen kauwen. 

Het probleem met streng zijn

In het slechtste geval denkt je puppy dat het een slecht idee was om naar je toe te komen om te spelen. Hij legt geen verband tussen jouw strenge reactie en het stelen en kapotbijten van bepaalde spullen. In plaats van kwaad te reageren kan je iets nemen dat je puppy minstens even interessant vindt en dat naar hem toe gooien. Zodra hij druk bezig is met dat speeltje, neem je die dure schoen weg. Met deze aanpak leer je jouw puppy voorwerpen naar je toe brengen.

Let op voor resource guarding

Als je meerdere keren probeert om een voorwerp uit de mond van je hond te trekken, leert hij twee dingen. Als hij iets wil, moet hij snel zijn en het goed bewaken. Dat gedrag heet 'resource guarding'. Je hond bewaakt dan zijn bezittingen door te grommen, happen en soms zelfs te bijten.

Pak nooit iets af dat iemand aan je hond heeft gegeven. Pruts niet aan zijn voerbak en pak zijn bijtspeelgoed niet vast. Als je wil dat je hond je beschouwt als een veilige persoon die in de buurt mag blijven terwijl hij eet, leg dan iets in zijn voerbak. Gooi hem van een afstand een snoepje toe. Hetzelfde geldt als hij zijn bed bewaakt. Loop voorbij en gooi een snoepje naar hem toe. Laat hem beseffen dat jij waardevol bent, zelfs als hij al iets waardevols in zijn bezit heeft.

Als je hond je bed of je zetel bewaakt, wordt het iets moeilijker. Dan kun je hem bijvoorbeeld weglokken met voedsel, in de zetel gaan zitten en hem daarna weer naar je toe roepen. Bewaakt hij de meubels tegen een andere hond? Dan lok je hem best weg. Laat je andere hond op de zetel springen en vervolgens ook de bewakende hond.

Voor honden die geen 'resource guarding'-gedrag vertonen, hebben we drie tips. Kies je gevechten. Is die sok echt belangrijk genoeg om er kwaad over te worden? Ruim op. Als er geen kostbare spullen binnen het bereik van je puppy liggen, kan hij ze ook niet kapotbijten. Wees de beste vriend van je hond. Ruil iets leuks tegen iets nog leukers.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.