Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Socialisatie van een puppy

Tijdens de socialisatie van je puppy stel je hem stap voor stap bloot aan nieuwe indrukken. Het is beter dat hij vanop een afstand naar één nieuwe hond kijkt dan dat hij ineens door verschillende honden wordt besnuffeld op een hondenweide. Jij bent de beschermer van je puppy. Als hij een situatie niet aankan, moet jij hem helpen. Dat betekent dat je hem moet stoppen voor hij in de problemen raakt.

Gebruik afstand in jouw voordeel

Laat je puppy steeds zelf het tempo bepalen. Zoek een rustig plekje in het park en laat je puppy rondkijken. Interactie is niet nodig. Laat hem op ontdekkingstocht gaan in het gras. Hij mag best nieuwsgierig zijn, maar als hij zich te druk maakt en blaft, jammert of aan zijn leiband trekt, lok je hem best terug met een snoepje. Word niet boos. Hij is nog jong en heeft nog niet geleerd hoe hij zich moet gedragen. Het is jouw taak om hem daarbij te helpen.

Ga niet naar het park op de drukste momenten. Door de drukte kan je puppy overweldigd raken. Als hij dolenthousiast is of achteraf zo moe is dat hij urenlang slaapt, doe je het de volgende keer best wat rustiger aan.

Een lange lijst om te ontdekken

Maak een lijst met dingen die je puppy kan ontdekken. Woon je in de stad? Rij dan een dagje naar het platteland om samen naar de koeien te kijken. Woon je met je hond op een boerderij? Maak dan een uitstapje naar de stad. Oefen ook auto-, bus- en treinritten met je hond. Ga op zoek naar mensen die een hoed of paraplu dragen. Laat je puppy kennismaken met mannen, vrouwen, kinderen, mensen in een rolstoel en mensen van verschillende origine. 

Laat je hond vuur en de zee zien en stel hem bloot aan alles wat hij binnenshuis kan horen of zien zoals een stofzuiger, haardroger, droogkast, tv, broodrooster, microgolfoven... Wil je een hondencursus volgen of later meedoen met hondenwedstrijden? Neem hem dan mee naar een arena en laat hem kijken hoe andere mensen met hun honden spelen.

Leer je puppy dat alles goed is

Lok je puppy niet dichterbij voorwerpen, mensen of dieren. In plaats daarvan markeer je jouw hond met een clicker, als je die gebruikt, en gooi je een snoepje in de andere richting. Eén stap vooruit, twee stappen terug. Zo weet je zeker dat je puppy niet te snel gaat én dat je hem niet dichter bij het nieuwe ding dwingt.

Interactie

Sommige zaken zoals treinen, koeien of katten, bewondert je pup beter van een afstand. Het is de bedoeling dat hij kalm blijft, maar niet de neiging heeft om ze van dichtbij te onderzoeken. Hij moet ook leren dat rustig voorbijlopen soms voldoende is.

Laat geen beloningen geven door de persoon met wie je puppy kennismaakt. Zo leert hij dat alleen jij degene bent die hem iets lekkers geeft en gaat hij geen snoepjes zoeken bij onbekenden op straat.

Als je puppy bang is van iets, geef hem dan de kans om de afstand tot het angstaanjagende ding te vergroten. Als hij ernaar kan kijken en dan kan weglopen, leert hij dat hij zelf alles onder controle heeft. Probeer je hond niet te pushen.

Is je puppy bang van mensen, andere honden of voorwerpen? Aarzel dan niet om een hondengedragstherapeut in te schakelen. Kies iemand die een opleiding heeft gevolgd met een op beloningen gebaseerde trainingsstrategie.

Het belangrijkste doel van socialisatie is dat je hond zelfvertrouwen krijgt, blij is en zich veilig voelt. Sommige honden hebben wat meer tijd nodig. Zolang je rustig en langzaam te werk gaat en zorgt dat je puppy zijn drempel niet overschrijdt, doe je het goed.

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.