Wanneer heeft een hond gebitsproblemen?
De zichtbaarheid van gebitsproblemen hangt af van de specifieke situatie en kan soms moeilijk te herkennen zijn.
Symptomen
Bij tandplak of tandsteen zullen uw huisdieren meestal niet meteen minder gaan eten of duidelijke pijn vertonen. Echter, veel mensen realiseren zich niet dat deze gebitsproblemen kunnen leiden tot ernstigere aandoeningen, zoals schade aan vitale organen. Daarom is het belangrijk om gebitsproblemen vroegtijdig te herkennen. Hier zijn enkele symptomen:
- Slechte adem (bijna altijd veroorzaakt door gebitsproblemen)
- Chagrijnig gedrag
- Minder speelsheid bij de hond
- Rood, bloedend of gezwollen tandvlees
- Kauwen aan één kant van de bek
- Veel tandplak (een witte, stinkende pasta)
- Schrikken van voedsel
- Tandsteen (gele of bruine harde aanslag)
In dit artikel bespreken we de meest voorkomende gebitsproblemen bij honden en wat jij en de dierenarts eraan kunnen doen.
Gebitsproblemen Herkennen
In onderstaande video legt Lisa uit hoe je gebitsproblemen bij jouw huisdier kunt herkennen.
Tandplak en Tandsteen
Het is cruciaal om tandplak en tandsteen tijdig aan te pakken, omdat dit op de lange termijn kan leiden tot grotere problemen. Tandplak is de 'voorloper' van tandsteen en kan voor een groot deel worden voorkomen door dagelijks te poetsen. Wanneer tandplak en tandsteen niet effectief worden behandeld, kunnen ontstekingen en infecties in de mond van jouw huisdier ontstaan.
Tandplak en tandsteen zijn te herkennen aan een witte of bruingele aanslag op de tanden. Til voorzichtig de lippen van jouw hond op om dit te controleren.
Heeft jouw huisdier veel tandplak of tandsteen? Je dierenarts kan het gebit reinigen.
Tandvleesontsteking
Als tandplak niet behandeld wordt, kan dit leiden tot tandvleesontsteking, oftewel gingivitis.
Wanneer er pockets (openingen tussen tandvlees en tanden) ontstaan, kan de ontsteking zich verder uitbreiden en het ondersteunende weefsel van de tanden aantasten. Dit leidt tot ontstoken steunweefsel, oftewel parodontitis, wat pijnlijk kan zijn, maar niet altijd gemakkelijk te merken is voor de eigenaar.
Gezond tandvlees is lichtroze. Als je rood, bloedend of gezwollen tandvlees ziet, wijst dit op een ontsteking of erger, en is het raadzaam om snel een dierenarts te raadplegen.
Slijtage aan de Tanden bij Honden
Een zekere mate van slijtage aan tanden is normaal, maar als dit plotseling versnelt, kan dit pijnlijk zijn voor uw hond.
Wat veroorzaakt slijtage?
De boosdoeners zijn vaak tennisballen, stokken, stenen en speelgoed dat met zand is vervuild. Deze materialen fungeren als schuurpapier voor de tanden, waardoor het tandweefsel (glazuur en dentine) slijtage ondergaat.
Wat zorgt voor gebitsproblemen bij mijn hond of kat?
Binnenin de tand zit levend weefsel, dit heet de de pulpaholte. Deze pulpaholte kan geïnfecteerd raken, zodra de laag beschermend tandweefsel te snel te dun wordt. Slijtage wordt duidelijk wanneer de tanden zichtbaar korter zijn.
Risico van Slijtage
Het risico bestaat dat een tand (deels) afbreekt. Wanneer een tand zwakker wordt, kan dit wijzen op een ernstiger probleem met de gezondheid van de tand en het tandvlees. Bij aanzienlijke slijtage of breuken kan een kroon nodig zijn om de tand te beschermen.
Afgebroken Tand bij een Hond
Als een tand afgebroken is, is het belangrijk om de pijn te verlichten en ontstekingen van het wortelpunt en het kaakbot te voorkomen.
Bij een ongecompliceerde fractuur kan een klein stukje glazuur zijn afgebroken, waarbij het wortelkanaal nog gesloten is. Bij een gecompliceerde fractuur is het wortelkanaal open en kan het geïnfecteerd raken. Zonder behandeling kan dit leiden tot een abces in de kaak.
Kroon Plaatsen bij een Hond
Een kroon wordt meestal geplaatst op een tand of kies die eerder is afgebroken en waarvoor een goede wortelkanaalbehandeling heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat er nog voldoende tand en wortel aanwezig is om de kroon te kunnen bevestigen.
Als de zenuwen en de tand nog gedeeltelijk intact zijn, kan er bij jonge honden een vitale pulpa-overkapping worden uitgevoerd om de nog aanwezige gezonde wortelkanaalinhoud te behouden.
Gebitsverzorging voor Uw Huisdier
Omdat gebitsproblemen vaak moeilijk te herkennen zijn, is het aan te raden om het gebit van jouw huisdier jaarlijks door de dierenarts te laten controleren.
De belangrijkste preventieve maatregel voor gebitsaandoeningen is eenvoudig: tandenpoetsen.
Hulp bij Tandenpoetsen
Wanneer je hond uit de mond stinkt, heeft dat negen van de tien keer te maken met slechte mondhygiëne en dit kan wijzen op tandsteen, tandplak of een ontsteking.
Niet bij iedere hond lukt het om de tanden te poetsen. Vraag je dierenarts om advies voor de gebitsverzorging van jouw huisdier.
Let op het Speelgoed
Naast tandenpoetsen is het belangrijk om te letten op het speelgoed van je hond. Stokken, stenen, tennisballen en speelgoed met veel zand zijn minder geschikt. Kies liever voor gladde ballen, zacht speelgoed en flostouwen.
Jaarlijkse Gebitscontrole
Als je huisdier symptomen vertoont of je vermoedt dat er gebitsproblemen zijn, neem dan contact op met een dierenarts voor een mogelijke behandeling, zoals het verwijderen van tandsteen.