Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Zo bescherm je je hond tegen letsel door vorst

Net als wij mensen verdragen honden kou in verschillende mate. Hoe goed je viervoeter tegen de kou kan, hangt af van zijn vetlaag, gezondheidstoestand, vacht en activiteitsniveau. Langharige rassen kunnen er vaak beter tegen, dankzij hun goede vacht. Kortharige rassen en pups verdragen kou vaak veel minder goed. Des te belangrijker dus om enkele aanpassingen te doen voor je hond, aldus dierenarts Bente Akselsen. – Houd rekening met je hond en kort je wandelingen eventueel in, vooral als het erg koud is. Kou maakt pijnlijke gewrichten namelijk nog pijnlijker. Lange wandelingen kunnen dan erg onaangenaam zijn voor honden die bijvoorbeeld aan gewrichtsreuma lijden. Honden met diabetes hebben het vaak moeilijk om hun lichaamstemperatuur te regelen, en kunnen hulp nodig hebben. Heeft je hond al eerder gezondheidsproblemen gehad? Vraag dan eerst raad aan je dierenarts, aldus Akselsen. -Dierenarts Bente Akselsen

Zo voorkom je letsel door vorst

  1. Pootzalf

    IJs, sneeuw en vorst kunnen onaangenaam zijn voor hondenpoten en zelfs letsels veroorzaken. In het ergste geval ontstaan er ernstige wonden door vocht en scherpe sneeuwranden, die dan kunnen ontsteken. Pootzalf met een hoog vetgehalte is een efficiënt middel om te voorkomen dat je hond in de winterkou letsels oploopt. 

    Smeer vóór de wandeling pootzalf op de poten van je hond om ijsvorming, uitdroging, kloven en huidwonden te vermijden. Kies een zalf met een hoog vetgehalte, zo beveelt de dierenarts aan.
  2. Controleer de poten na elke wandeling

    Droog de poten van je trouwe viervoeter na elke wandeling af. Kijk nauwkeurig tussen alle tenen en controleer ook de poot zelf. Denk er bovendien aan de klauw en het kussentje hoger op de voorpoten te controleren. Heeft de vacht tussen de tenen een andere kleur dan de rest van de poot? Dat kan een vroeg teken van irritatie zijn. Neem in dat geval contact op met een dierenarts om infecties te voorkomen. 
  3. Knip wat vacht van de poten af

    Bij langharige rassen kan het een goed idee zijn om overvloedige vacht op de poten weg te knippen. Zo voorkom je dat sneeuw gaat vastkoeken. 
  4. Pootsokken

    Voor sommige honden zijn pootsokken de beste oplossing. Die beschermen je viervoeter tegen scherpe onderlagen, kou, zout en vocht. Dit kan een goede investering zijn als jullie lange wandelingen in de kou willen maken, of als je een skitocht maakt op een ruwe ondergrond. Zorg ervoor dat de pootsokken goed zitten zonder dat ze voor de hond onaangenaam zijn, en dat ze niet vlak bij de hubertusklauw eindigen. 
  5. Was je hond niet te vaak

    Je hond wassen en douchen kan de vetlaag in de vacht aantasten. Om dat te voorkomen, is het een goed idee om medicinale shampoo of balsem voor huisdieren te gebruiken. Dat helpt om het natuurlijke evenwicht in de vacht te behouden en je hond beter tegen de kou te beschermen. 
  6. Deken voor reuen

    Reuen krijgen al snel vorstwonden op hun geslachtsorgaan als het buiten koud is.  Vooral kleine honden zijn gevoelig aan de winterkou. Eigenaars van kleine honden of honden met korte poten – bijvoorbeeld teckels, pomeranianen (dwergkezen) en corgi's – moeten daarom extra aandachtig zijn.  Zulke wonden zijn gemakkelijk te voorkomen door tijdens een wandeling een warm deken mee te nemen. Indien je wandeling lang duurt, neem dan op tijd een pauze. Dan kan je hond zichzelf en zijn onderkant op het deken opwarmen, aldus Akselsen.
  7. Kleding voor je hond – denk praktisch, niet schattig!

Kleding voor honden is populair en je vindt een grote keuze in webshops en dierenwinkels. Akselsen wijst er wel op dat wat er mooi en schattig uitziet, niet altijd even praktisch is. 

– Veel eigenaars denken dat hun hond goed beschermd is in een gebreid, schattig jasje. Ik raad kleding aan die zowel regen, wind als sneeuw tegenhoudt en die de hond tegelijkertijd warm houdt, zegt Akselsen. Natte kleding op het lichaam maakt het alleen maar erger. 

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.