Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Help je hond een veilig kerstfeest te beleven

Kerstmis gaat vaak gepaard met kerststress, gasten en veel lekker eten. We maken onze huizen mooi gemaakt met kerstmannetjes en kerstversiering. Veel huisdieren houden van vaste routines en hebben het liefst dat de zaken zijn zoals ze gewoonlijk zijn. Daarom kunnen ze stress ervaren als het huis er anders uitziet, als routines veranderen, als er gasten langskomen of als hun baasje met kerst bij andere mensen op bezoek gaat. Om van Kerstmis zowel voor jou als voor je hond een veilig en leuk feest te maken, zetten we enkele tips op een rijtje.

Vijf tips om je hond een veilig kerstfeest te bezorgen: 

  1. Vermijd gevaarlijk voedsel
    De meeste mensen weten dat chocolade giftig is voor honden, maar wist je dat ook rozijnen en druiven levensgevaarlijk kunnen zijn voor je trouwe viervoeter? Ook noten hou je maar beter uit de buurt van je hond.
  2. Behoud de routines van je hond
    Probeer je zoveel mogelijk aan de gebruikelijke routines te houden: geef je hond hetzelfde voer als anders, maak op hetzelfde moment samen een wandeling ...  Het is een goed idee om een veilig plekje te maken waar je hond rustig kan gaan liggen, op iets kan kauwen en water tot zijn beschikking heeft. Doe dit ruim vóór Kerstmis eraan komt, zodat je hond een vertrouwde plek heeft om zich terug te trekken als er gasten op bezoek komen.
  3. Geef je hond geen kersteten
    En al zeker niet in grote hoeveelheden. Veel kerstgerechten bevatten veel vet en zout, en dat kan je hond maagproblemen bezorgen. Bovendien zijn niet alle calorieën goed. Dat geldt nog veel meer voor een hond van 15 kg dan voor een volwassen mens. 
  4. Wees voorzichtig met kerstversiering en kaarsen
    Zorg dat je hond niet in de buurt komt van breekbare kerstversiering waardoor hij zijn poten zou kunnen verwonden, of dat een pup kerstlinten opeet. Ook kwispelende staarten in de omgeving van kaarsen kunnen voor ernstig brandgevaar zorgen! 
  5. Zaken die je wel kunt geven – maar altijd in kleine hoeveelheden
    We begrijpen dat het gezellig kan zijn om wat kersteten met je hond te delen. Het volgende kun je in kleine hoeveelheden geven: ribstuk of gebraad zonder zwoerd of vet, zalm zonder graten, vleesballetjes zonder ui en brood zonder rozijnen. Eén of twee lepels rijstpap mag ook, op voorwaarde dat je hond niet gevoelig is voor melkproducten. 

Als je met dit alles rekening houdt, beleef je met Kerstmis vast een leuke tijd met je gezinsleden of die nu twee benen of vier poten hebben. Maak een extra wandeling in plaats van kerstsnoep te geven! Speel in de sneeuw of gooi met een bal! Boven aan het verlanglijstje van de meeste mensen staat namelijk meer tijd doorbrengen met hun gezin. Bij jou ook? 

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.