Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Wat moet een konijn eten? 

Hooi is het belangrijkste voedingsmiddel van een konijn. Zonder hooi kan je konijn spijsverterings- en gebitsproblemen ontwikkelen. Er is speciaal konijnenvoer op de markt verkrijgbaar. 

Kies voor ongemengde korrels. Bij gemengde korrels bestaat de kans dat je konijn enkel de lekkerste zal eten en de rest laat liggen. Zo kan je konijn een tekort krijgen aan bepaalde voedingstoffen. Verder moet een konijn ook groenvoer krijgen. Bovendien moet er elke dag vers drinkwater beschikbaar zijn. 

Hoeveel eet een konijn? 

Tot zeven maanden oud mag je konijn zoveel eten als hij wil. Vanaf zeven maanden oud mogen konijnen per dag maar 25 gram per kilogram lichaamsgewicht aan brokjes eten. Dus als je konijn op zeven maanden drie kilogram weegt, mag hij 75 gram voer hebben. 

Wat mag een konijn eten? 

Een konijn zou minstens drie soorten groenvoer per dag moeten eten. De aanbevolen hoeveelheid groenvoer is 50 tot 100 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag. 

Konijnen hebben een gevoelig maag-darmstelstel. Laat je konijn op langere termijn wennen aan verschillende soorten groenten. Let steeds op zijn ontlasting. Die zou mooi droog moeten blijven. De meeste jonge konijntjes uit een dierenwinkel hebben nog nooit groenvoer gegeten. Geef ze eerst enkel hooi. 

Goede groenten voor konijnen 

Slechte groenten voor konijnen 

Andijvie 

Prei 

Venkel 

Ui 

Bleekselderij 

Bieslook 

Koolrabi 

Bonen 

Selderiekool 

Erwten 

Broccoli 

Mais 

Loof van wortelen 

Vaste kool, zoals rode kool of bloemkool 

Loof van radijsjes 

Spruiten 

Blaadjes van witlof 

Klaver 

Waterkers 

Nat gras, gemaaid gras of het eerste voorjaarsgras 

Gras (enkel geplukt gras) 

Rabarber 

Andijvie 

Knoflook 

Komkommer 

 

Spinazie 

 

Paardenbloemblaadjes 

 

Rozenbottels 

 

 
Een konijn kan bijna alle fruitsoorten zonder pit eten. Je kan zelf testen welk fruit je konijn lekker vindt, zoals: 

  • appel 
  • peer 
  • kiwi 
  • perzik 
  • kers 
  • zwarte bes 
  • bosbes 
  • aardbei 
  • framboos 
  • ananas 
  • mango 
  • meloen 
  • kruisbes 
  • banaan 

Fruit heeft een hoog suikergehalte. Je konijn kan hierdoor last krijgen van diarree. Geef je konijn daarom fruit als tussendoortje. Een schijfje appel of peer of een enkele framboos of aardbei is genoeg. 

Banaan bevat veel calcium. Geef je konijn slechts enkele keren per week een plakje. Je konijn moet langzaam wennen aan fruit om diarree te voorkomen. 

Geef nooit rauwe aardappelen of aardappelloof, dat is giftig voor konijnen. 

Mag een konijn gras eten? 

Gras is goed voor de tanden van je konijn. Bovendien bevat gras vocht en bijna alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft. Ook aan gras moet een konijn gewend raken. Geef hem eerst enkele sprietjes. 

Het eerste gras in het voorjaar is te eiwitrijk en kan bij je konijn voor darmproblemen zorgen. Maai het gras een of twee keer voor je er je konijn van laat grazen. 

Het gras mag niet bespoten zijn met pesticiden zoals antischimmel of mosverdelger. Gras dat je met de grasmaaier hebt gemaaid, mag niet aan een konijn gegeven worden. 

Wat mag een konijn niet eten? 

Het hoge zoutgehalte van een knaagsteen kan gezondheidsklachten bij je konijn opleveren. 

Eet je konijn plots niet of minder? Lees hier wat de oorzaak zou kunnen zijn. 

Contact a veterinarian

Laten we het hebben over gebitsverzorging

Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.