Het belang van de juiste vogelvoeding
Voeding, huisvesting en verzorging zijn drie belangrijke factoren voor het houden van vogels. Door verkeerde voeding worden vogels worden vatbaarder voor allerlei bacteriën, virussen en schimmels. Een zieke vogel kan snel achteruitgaan. Gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan zijn:
- ruistoornissen
- veerafwijkingen
- veranderingen aan slijmvliezen
- huidafwijkingen
- snavelafwijkingen
- nagelafwijkingen
- nierproblemen
- stofwisselingsziekten
- darmafwijkingen
- bot- en skeletafwijkingen
- aderverkalking
- fertiliteitsproblemen
Deze afwijkingen zijn vaak pas na lange tijd merkbaar. Een vogel die goed eet en zich niet ziek gedraagt is niet per se gezond.
Zaden als vogelvoeding
Vaak wordt ten onrechte gedacht dat papegaaiachtigen alleen zaden moeten eten. In het wild eten deze vogels alleen zaden tijdens de winter en in tijden van droogte. Bovendien kan de verkeerde verhouding van calcium en fosfor in zaden voor skeletafwijkingen zorgen. Vul het voedingsschema van je vogel aan met noten, vruchten, bladeren, bloemen, boomschors en insecten(-larven).
Er bestaat vogelvoeding met de juiste mix van voedingsstoffen, maar sommige vogels zijn selectief en kunnen bijvoorbeeld alleen de zonnepitten uit het mengsel pikken.
Er bestaan ook zaadmengsels waaraan vitaminen- en mineralenkorrels zijn toegevoegd. De meeste vogels eten echter alleen de zaden en laten de korrels liggen.
De kwaliteit van zaadmengsels
Hou er rekening mee dat de kwaliteit van zaadmengsels in ons land niet door onafhankelijke instanties wordt nagekeken. Vaak worden zaden nog geïmporteerd uit landen die bestrijdingsmiddelen gebruiken die hier al jaren verboden zijn.
Hoeveel voer heeft mijn vogel nodig?
Geef je vogel ’s ochtends en ’s avonds een portie voer. Elke vogel is anders. Laat je vogel veel voer liggen? Geef hem de volgende dag een kleinere portie.
Zieke vogels en voeding
Geef een zieke vogel niet meteen enkel korrelvoer, maar schakel langzaamaan over. Zieke vogels die niet zelfstandig willen of kunnen eten moeten ondersteund worden met dwangvoeding. Vraag je dierenarts om advies.
Extra vogelvoeding
Je kan je vogel allerlei trucjes aanleren door hem te belonen met extra voer. Geef je vogel niet meer dan 15 tot 20 procent van zijn totale voeding aan beloningen. Extra etenswaren die je jouw vogel kan geven zijn:
- groenten: boerenkool, spinazie, broccoli, wortel, rode bieten, selderij, peterselie, erwten/bonen (in de peul), rode/groene peper, paprika
- wilde planten: paardenbloem (blad/knoppen), weegbree, vogelmuur, zuring, herderstasje
- fruit/vruchten: peer, (granaat)appel, banaan, druif, rozijn, tomaat, kiwi, mango, papaja, vijgen, wilde bessen (vlierbes/meidoornbes) en rozenbottel
- maïskolven
- ongezouten noten
- aardappel
- knoflook
- gekookt vlees
- jonge kaas
Avocado is giftig voor vogels.
Grit als vogelvoeding
Er bestaan twee soorten grit: maagkiezel en schelpengrit. Maagkiezel wordt niet afgebroken in het maag-darmkanaal van je vogel en helpt bij de vertering van zaden. Schelpengrit is een bron van calcium.
Hoe laat je jouw vogel wennen aan ander voer?
Je kan je vogel door je dierenarts laten wennen aan nieuw voer. Wil je jouw vogel zelf laten wennen aan nieuw voer? Dan zal je zijn gewicht in de gaten moeten houden. Een vogel mag tijdens het wennen maximaal 10 procent van zijn lichaamsgewicht afvallen.
Valt je vogel meer dan 10 procent af? Geef hem dan tijdelijk weer zijn oude voer en neem eventueel contact op met je dierenarts.
Let op de frequentie van de ontlasting van je vogel. De stoelgang van vogels bestaat uit drie onderdelen: ontlasting (groene, donkere kleur), zuur (witte kleur) en een doorzichtig waterig deel.
Je kan je vogel aan nieuwe voeding laten wennen door het nieuwe voer met verdunde pindakaas of een beetje vruchtensap te mengen. Laat je vogel zien dat jij de brokjes lekker vindt door ze ook (zogezegd) op te eten.
Merken vogelvoer
Er bestaan kwaliteitsverschillen in vogelvoeding. Welk voer het beste is, hangt van jouw wensen als baasje af. Vraag je dierenarts om advies. Je kan de korrels het beste in de koelkast bewaren.