Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Nood aan meer verantwoord antibioticagebruik bij huisdieren

Antibioticaresistentie bedreigt zowel de gezondheid van mens als dier. AniCura, een toonaangevend Europees netwerk van dierenklinieken, pleit voor duurzamer antibioticagebruik bij huisdieren.

Zaventem, 18 november 2024 – In het kader van de World Antibiotics Awareness Week deze week, roept AniCura op tot meer bewustwording en verantwoord antibioticagebruik bij huisdieren. Antibiotica kunnen het leven van je dier redden, maar enkel als ze krachtig genoeg en werkzaam blijven. Met de toenemende antimicrobiële resistentie vormt dit echter een reëel risico voor zowel dieren als mensen. Uit onderzoek blijkt dat nog steeds een aanzienlijk aantal huisdieren regelmatig antibiotica voorgeschreven krijgt.

Bedreiging voor dier en mens

Antibioticaresistentie ontstaat wanneer bacteriën zich aanpassen en ongevoelig worden voor antibiotica, waardoor infecties steeds moeilijker te behandelen zijn. Dit wordt vaak veroorzaakt door overmatig of onjuist gebruik van antibiotica. Het gevaar hiervan is niet alleen voor de dieren zelf, maar ook voor mensen. Bacteriën kunnen zich namelijk via dieren en dierenklinieken verspreiden naar mensen, met als gevolg dat bepaalde infecties voor zowel dieren als mensen moeilijker te behandelen worden.

Antibioticagebruik bij Belgische huisdieren

AniCura liet recent een extern marktonderzoek uitvoeren bij een willekeurig gekozen groep Belgische baasjes. Daaruit bleek dat 38% van de honden antibiotica voorgeschreven waarvan 4% op verzoek van het baasje. Bij katten ligt dit percentage op 30% waarvan 2% op verzoek van het baasje. Hoewel het bewustzijn over antibioticaresistentie onder huisdiereigenaren steeds groter wordt – 72% is op de hoogte van het risico en 77% vindt het belangrijk om antibioticaresistentie bij huisdieren tegen te gaan – is er nog steeds ruimte voor verbetering in bewustwording en educatie.

Verantwoord gebruik van antibiotica

Dierenarts Debora Calis van AniCura Dierenkliniek Randstad benadrukt dat antibiotica enkel mogen worden voorgeschreven wanneer het echt noodzakelijk is. “Bij virale infecties, zoals verkoudheid, helpt antibiotica niet,” legt ze uit. “Antibiotica worden wel gebruikt voor ernstige bacteriële infecties, zoals bloedvergiftiging of nierbekkenontsteking, en bij sommige chirurgische ingrepen.” In sommige gevallen, zoals bij huidwonden, kan antibiotica vermeden worden door lokale therapieën te gebruiken.

Calis merkt op dat veel dierenbezitters tegenwoordig beter begrijpen waarom antibiotica niet altijd nodig zijn. “Vroeger vroegen eigenaren vaak meteen om antibiotica, maar nu zijn ze zich meer bewust van de gevaren van overmatig gebruik.”

Groeiend bewustzijn en actie

AniCura stelde zich in 2018 een ambitieus doel: tegen 2030 mag slechts 5% van de honden antibiotica voorgeschreven krijgen. Ook dit jaar, al voor het 9e jaar op rij, heeft AniCura in haar eigen klinieken een antibiotica onderzoek uitgevoerd als onderdeel van het kwaliteitsprogramma QualiCura. Hiervoor wordt elke kliniek binnen heel AniCura gevraagd om het gebruik van systemische antibiotica bij honden te registreren tijdens een specifieke periode in oktober. In 2023 namen 293 klinieken uit 12 landen deel aan dit onderzoek. In deze klinieken kreeg 7,8% van alle hondenpatiënten antibiotica toegediend, wat weer een daling was ten opzichte van 2022.

In het kader van de World Antibiotics Awareness Week roept AniCura dierenartsen en huisdiereigenaren op om antibiotica alleen voor te schrijven wanneer het absoluut noodzakelijk is. Om verantwoord antibioticagebruik te waarborgen binnen haar eigen klinieken, heeft AniCura specifieke antibioticastandaarden ontwikkeld voor haar dierenartsen. Deze standaarden dienen als richtlijn om ervoor te zorgen dat antibiotica alleen worden voorgeschreven wanneer het echt noodzakelijk is.

*Onderzoek door Volt District in opdracht van AniCura België waarin 603 willekeurig gekozen Belgische baasjes (301 Walen en 302 Vlamingen) de volledige enquête hebben ingevuld.

Meer nieuws

    Laten we het hebben over gebitsverzorging

    Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.