Brussel, 23 mei 2024 - De komst van de prachtige lentedagen brengt naast mooie wandelingen in de natuur helaas ook een aantal gevaren en ongemakken voor onze trouwe viervoeters met zich mee. Heel wat honden ondervinden namelijk gezondheidsproblemen door hooikoorts, grasaren en oververhitting. In de lente hebben dierenartsen hun handen vol aan de zorg voor deze aandoeningen. We willen baasjes informeren over hoe ze deze gevaren kunnen vermijden.
Hooikoorts bij honden
Vanaf deze maand kunnen honden last krijgen van hooikoorts. Door de bloeitijd kunnen pollenallergieën opspelen, wat zich uit in symptomen zoals krabben, likken, geïrriteerde ogen, niezen en een jeukende huid. Deze pollenallergie kan hun leven flink verstoren tijdens de bloeiperiodes. Symptomen kunnen verminderd worden door onder andere, een schone leefomgeving, je hond regelmatig wassen met hypoallergene shampoo en na elke wandeling de poten van je hond schoon maken om pollen te verwijderen.
Grasaren: klein maar gevaarlijk
Vanaf deze maand moeten hondenbaasjes ook waakzaam zijn voor grasaren. Deze schijnbaar onschuldige grassprieten hebben weerhaken die in de huid van de hond kunnen kruipen en ernstige ontstekingen kunnen veroorzaken. Eenmaal ingebed in de huid of in de neus, oren of oogleden van een hond, kunnen grasaren ernstige problemen veroorzaken. Met behulp van een speciaal tangetje kan je dierenarts de grasaar onder narcose verwijderen. Wees er snel bij want een grasaar komt alleen maar dieper in het lichaam van je dier vast te zitten. Vermijd problemen door na een wandeling de voeten en oren van je hond te controleren op grasaren. Mijd daarnaast dat je hond rondstapt en snuffelt in velden met grasaren en houd je eigen gras kort.
Gevaren van oververhitting
Oververhitting vormt bij honden een levensgevaarlijke situatie en treedt op wanneer hun lichaamstemperatuur hoger dan 40 graden is. Je kan oververhitting bij een hond opmerken door symptomen zoals hijgen, kwijlen, sloomheid en warme oren. Koel je hond bij oververhitting geleidelijk af met lauw water. Gebruik nooit koud water om shock tegen te gaan, wat een hartstilstand tot gevolg kan hebben. Voorkom oververhitting door aan het begin of het einde van de dag met je hond te gaan wandelen. Overdag houd je je dier beter uit de zon. Daarnaast laat je je hond beter nooit achter in de auto op een zonnige dag. Zelfs bij 20 graden is het in je auto binnen 10 minuten al 32 graden.
Heeft je hond last van een van deze aandoeningen of twijfel je? Maak dan een afspraak bij je dierenarts voor de juiste diagnose, verzorging en behandeling.