Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Gezocht: bloeddonoren voor honden en katten

Er is een groot tekort aan donorbloed voor dieren. Daarom roept AniCura voor het tweede jaar op rij huisdiereigenaren op om hun dieren als bloeddonor aan te melden.

Brussel, 14 juni 2024 – Vandaag is het Wereld Bloeddonordag en roept AniCura voor het tweede jaar op rij baasjes op om hun huisdier als bloeddonor aan te melden. Want net zoals bij mensen, is er ook bij dieren een groot tekort aan donorbloed. Bloedtransfusies kunnen het herstel van een huisdier bevorderen, hen helpen een operatie te doorstaan en de effectiviteit van medicijnen vergroten.

Tot 13 verschillende bloedgroepen

Mensen hebben vier bloedgroepen: A, B, O of AB. Ook bij dieren zijn er verschillende bloedgroepen. Katten hebben er drie: A, B en AB, waarbij de meeste katten type A hebben en bloedgroep AB het minst voorkomt. Paarden hebben acht types (A, C, D, K, P, Q, U en T) en runderen hebben er elf (A, B, C, F, J, L, M, R, S, T en Z). Honden spannen de kroon met minstens dertien bloedgroepen.

“Net als bij mensen moeten de bloedgroepen bij dieren tijdens een transfusie exact overeenkomen, vooral vanaf de tweede bloedtransfusie van een huisdier”, aldus Thijs De Schuyter, Praktijkmanager bij AniCura Dierenartsenpraktijk Plantijn. “Bloedtransfusies kunnen vaak het verschil maken tussen leven en dood. Ze worden gebruikt bij bloedarmoede door auto-immuunziekten of bloedingen tijdens een operatie of na een ongeval. Ze verhogen de overlevingskans tot 25% bij dieren die ratten- of muizenvergif hebben gegeten en tot 60% bij honden met bloedarmoede door hun eigen immuunsysteem."

Groot tekort aan dierlijk bloed

Net zoals bij mensen is er bij dieren een groot tekort aan donorbloed. Vorig jaar ging AniCura een nauwe samenwerking aan met Animal Blood Bank Benelux (ABB). De AniCura Dierenklinieken Plantijn in Antwerpen en Hond en Kat in Deinze fungeren als distributiecentra en worden twee keer per jaar een bloeddonatiecentrum voor de bloedbank. Hierbij stellen zij hun infrastructuur ter beschikking aan de bloedbank voor het uitvoeren van donaties.

“Op Wereldbloeddonordag willen we het belang van bloeddonatie bij huisdieren onderstrepen en bewustwording creëren bij zowel de baasjes als de dierenartsen”, aldus Thijs De Schuyter. “We roepen huisdiereigenaren op om hun geliefde viervoeters aan te melden als potentiële bloeddonoren. Tegelijkertijd willen we de aandacht van dierenartsen vestigen op de mogelijkheid om patiënten via bloedtransfusie te helpen. Bloed van de bloedbank is de volgende dag of in noodgevallen dezelfde dag ter plaatse.”

Hoe kan jouw huisdier bloed doneren?

Niet elk huisdier mag zomaar bloed doneren. Bij honden en katten hangt dit af van verschillende factoren. Een bloedtransfusie kan je viervoeter helpen voldoende te herstellen om een operatie te ondergaan of om medicatie effectief te laten werken. Een hond of kat kan bloed doneren als hij of zij:

  • gezond is
  • minimaal één en maximaal acht jaar oud is
  • je hond meer dan 25 kg weegt en je kat meer dan 4kg weegt
  • volledig is ingeënt en minimaal elke drie maanden behandeld wordt tegen vlooien en teken
  • je kat gesteriliseerd of gecastreerd is
  • je hond een rustig en meegaand karakter heeft
  • geen rauw vlees-dieet (BARF) volgt
  • nog nooit een bloedtransfusie heeft gehad
  • nog nooit in het buitenland is geweest

Als eigenaar krijg je bij een donatie waardevolle gezondheidsinformatie over je huisdier. Voorafgaand aan de donatie ondergaat je huisdier een gratis lichamelijk check en bloedonderzoek om te bepalen of het geschikt is als donor, inclusief de bloedgroep. De AniCura-dierenklinieken bieden een veilige en comfortabele omgeving, met hoogopgeleide professionals die de procedure zo stressvrij mogelijk maken voor je huisdier.

Voor meer informatie over hoe u uw huisdier kunt aanmelden als bloeddonor, kunt u contact opnemen met uw plaatselijke AniCura-dierenkliniek of inschrijven op de website van AniCura:

Meer nieuws

    Laten we het hebben over gebitsverzorging

    Veel eigenaren van gezelschapsdieren geloven dat de tanden van hun vriend(in) gezond zijn, terwijl dit vaak niet het geval is. Wist je dat 80% van de volwassen honden en katten last heeft van gebitsproblemen? Het kan lastig zijn om dit te herkennen. Wij helpen je graag om jouw hond een gezondere glimlach te geven.

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.