Antwerpen, 22 oktober 2024 – AniCura Dierenartsenpraktijk Plantijn uit Berchem heeft de prestigieuze APSIS Award gewonnen tijdens de World Patient Safety Day van AniCura. Deze internationale prijs bekroont initiatieven die bijdragen aan een betere veiligheid van patiënten in de diergeneeskunde. De praktijk viel in de prijzen met hun innovatieve "Crash Button", een systeem dat zorgt voor een snelle en efficiënte communicatie tijdens noodgevallen.
Snelle hulp met één druk op de knop
“We zijn enorm trots dat ons ‘Crash Button’-systeem erkend wordt als een baanbrekende maatregel voor patiëntveiligheid”, zegt Thijs De Schuyter, dierenarts bij AniCura Dierenartsenpraktijk Plantijn. “Het idee voor de noodknop ontstond nadat we naar een groter pand verhuisden en merkten dat het moeilijker werd om snel te communiceren tijdens kritieke situaties, vooral met de invoering van onze spoedafdeling. In plaats van letterlijk naar collega’s te moeten roepen om hulp, wilden we een efficiënte oplossing die in een fractie van een seconde iedereen kon mobiliseren om een patiënt te redden.” De ‘Crash Button’ maakt het mogelijk om met één druk op de knop onmiddellijk alle medewerkers te alarmeren en hen direct te laten weten waar en hoe ze hulp moeten bieden.”
Het systeem werkt via de interne telefooncentrale. Wanneer een medewerker de knop drie seconden indrukt, wordt alle andere interne communicatie stilgelegd en wordt er een noodoproep verzonden naar alle beschikbare toestellen. De persoon die de knop indrukt kan direct communiceren en laten weten wat de situatie is, bijvoorbeeld een dier dat gereanimeerd moet worden. “Dit bespaart kostbare tijd die het verschil kan maken tussen leven en dood,” aldus De Schuyter. “Of het nu gaat om een dier dat gereanimeerd moet worden of een andere noodsituatie, ons team weet meteen wat er aan de hand is en kan onmiddellijk reageren.”
Het succes van de ‘Crash Button’ heeft ook geleid tot interesse binnen andere AniCura-klinieken, die plannen om het systeem ook te implementeren. “Met een kleine investering kan dit systeem overal binnen AniCura worden ingezet”, besluit De Schuyter.
Patiëntveiligheid steeds belangrijker in de diergeneeskunde
Bij AniCura staat patiëntveiligheid centraal. Huisdieren worden steeds vaker als volwaardige familieleden gezien; uit jaarlijks onderzoek blijkt dat 62% van de consumenten hun kat als familielid beschouwt, en maar liefst 81% beschouwt hun hond zo. De APSIS All-Star Awards erkennen de uitzonderlijke initiatieven van klinieken die de zorg voor hun patiënten verbeteren. De awards vieren niet alleen deze innovaties, maar helpen ook kennis te delen binnen het AniCura-netwerk. Een van de grote voordelen van samenwerken binnen AniCura is het uitwisselen van dit soort verbeteringen, waardoor klinieken van elkaar kunnen leren en best practices kunnen implementeren voor een betere patiëntveiligheid.
Van de 39 inzendingen die tussen maart en augustus 2024 werden ontvangen, koos een panel van experts de meest impactvolle projecten, waaronder de "Crash Button". AniCura Dierenkliniek Plantijn zal het gewonnen prijzengeld inzetten om verdere initiatieven op het vlak van patiëntveiligheid te ontwikkelen, waaronder bijvoorbeeld extra reanimatieopleidingen voor het team.