Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Konijn in laten slapen

Het is een lastige beslissing: overgaan tot euthanasie voor je konijn. In bepaalde situaties kan euthanasie de enige humane optie zijn. Wanneer zou je moeten overwegen je konijn in te laten slapen en wat staat je te wachten?

Wanneer is het juiste moment om mijn konijn in te laten slapen?

Het liefst houd je je huisdier zo lang mogelijk bij je, en als je konijnen samen leven, kan het moeilijk zijn om een duo te scheiden.

De keuze voor euthanasie is om verder lijden te voorkomen. Wanneer een operatie of andere behandeling geen optie meer is of de ziekte verergert.

Enkele vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • Heeft mijn konijn nog duidelijk plezier in het leven?
  • Functioneert zijn lichaam nog naar behoren (eet en drinkt hij nog, poept hij regelmatig)?
  • Is zijn gedrag veranderd, en zo ja, waar komt dat door?
  • Kan hij zichzelf nog verzorgen, en lukt dat goed?

Je dierenarts staat klaar om advies te geven als je het nodig hebt.

Hoe verloopt het inslapen van mijn konijn?

Heb je besloten om je konijn in te laten slapen? Dan zal je hierin worden begeleid en krijg je de tijd om afscheid te nemen.

Aanwezig zijn bij het inslapen van je konijn

Je hebt de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij het inslapen van je konijn; het is een keuze die je zelf kunt maken. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om niet aanwezig te zijn.

In sommige gevallen is het ook mogelijk om je konijn thuis in te laten slapen.

Toediening van injecties

Je konijn krijgt twee injecties. De eerste injectie is bedoeld om je konijn te verdoven, zodat hij of zij rustig in slaap valt. Zodra je konijn diep onder narcose is, wordt de tweede injectie gegeven door de dierenarts. Deze injectie stopt het hart. De dierenarts controleert of het hart is gestopt om het overlijden vast te stellen.

Kosten van het laten inslapen van je konijn

De kosten voor het laten inslapen van een konijn zijn afhankelijk van verschillende factoren. Gebeurt het thuis of in de kliniek? En breng je je konijn naar huis of gaat hij of zij naar het crematorium?

Je dierenarts kan deze en andere vragen voor je beantwoorden. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies.

Na het overlijden van je konijn

Het liefst bespreken we wat je wilt doen na het overlijden van je konijn terwijl je konijn nog leeft of bij het maken van de afspraak. Na de gebeurtenis kunnen emoties het moeilijker maken om te beslissen wat je met je konijn wilt doen. Daarom is het belangrijk om na te denken over de volgende mogelijkheden.

Cremeren of begraven

Om je konijn een waardig afscheid te geven, kun je ervoor kiezen om je konijn te laten cremeren of begraven op een dierenbegraafplaats.

Bij een crematie zijn er twee opties:

Individuele crematie
Als je voor individuele crematie kiest, kun je ervoor kiezen om de as van je konijn terug te krijgen. Het crematorium biedt vaak een ruime keuze aan urnen en sieraden. Als je de as niet terug wilt, kan het crematorium de as voor je verstrooien.

Groepscrematie
De tweede mogelijkheid is om je konijn samen met andere huisdieren te laten cremeren. In dit geval is het niet mogelijk om de as van je konijn terug te krijgen. Na de crematie wordt de as door het crematorium verstrooid.

Het crematorium kan ook andere wensen vervullen, zoals het teruggeven van een pluk haar of een pootafdruk.

Je kunt er ook voor kiezen om je konijn te laten begraven op een dierenbegraafplaats. Informeer bij je dierenarts welke organisatie je kan helpen bij het regelen van een begrafenis.

Destructie

Als je voor destructie kiest, laat je je konijn achter bij de dierenarts voor destructie. Je konijn wordt opgehaald en samen met ander dierlijk restmateriaal, slachtafval en kadavers verwerkt via een industrieel proces. Als je voor deze optie kiest, betaal je de kosten voor destructie in de kliniek.

Rouwproces

Iedereen rouwt anders. Misschien helpt het je om aanwezig te zijn bij het hele proces om te zien hoe je konijn rustig inslaapt. Of misschien wil je juist de herinnering aan je konijn levendig houden.

Het kan helpen om een speciale plek in huis te maken waar je foto's en spullen van je konijn bewaart.

Zorg ervoor dat het afscheid en het rouwproces bespreekbaar zijn.

Onthoud dat tijd alle wonden heelt. Als je konijn deel uitmaakte van een koppel, moet je ook bedenken dat zijn of haar partner moet wennen aan een leeg hok. Je dierenarts kan advies geven over hoe je je andere konijn hiermee kunt helpen.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.