Net een pup?

Onze dierenartsen wijzen je de weg met een gratis Puppy Wijzer. Ga naar: onze Puppy Wijzer

Cavia dierenarts

Cavia's zijn geliefde huisdieren die de juiste verzorging nodig hebben om gezond te blijven. De dierenartsen van AniCura kunnen je helpen met het geven van de juiste zorg voor jou cavia.

Naar de dierenarts met je cavia

De dierenartsen bij AniCura zijn goed bekend met knaagdieren, waaronder cavia's. Ze kunnen je adviseren over mogelijke aandoeningen, behandelingen, evenals de juiste voeding en huisvesting voor je cavia.

Het verzorgen van je cavia

Zorg ervoor dat er altijd voldoende hooi beschikbaar is voor je cavia en dat hun dieet voldoende vitamine C bevat. Het observeren van veranderingen in het gedrag van je cavia is ook belangrijk, omdat dit een teken van ziekte kan zijn. Bij twijfel, neem altijd contact op met je dierenarts.

Lees ook: verzorging van cavia's

Ziekten bij cavia's

Cavia's kunnen op verschillende manieren ziek worden. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende ziekten bij cavia's.

Het voorkomen van ziekten

Natuurlijk wil je voorkomen dat je cavia ziek wordt. Hieronder vind je tips voor een gezonde cavia!

Veelvoorkomende ziektes bij cavia’s

  • vitamine C tekort
  • ontstekingen op de voetzooltjes: pododermatitis
  • een ziekte die de botten beschadigt: satijnziekte
  • maagdarmproblemen: tympanie
  • gebitsproblemen
  • huidproblemen door bijvoorbeeld parasieten, schimmelinfecties en abcessen
  • blaas- en nieraandoeningen
  • luchtwegproblemen

Ziekte herhennen bij cavia’s

Je kunt ziekten bij cavia's herkennen aan verschillende symptomen, zoals:

  • niet of minder goed eten
  • uw cavia heeft diarree
  • kreupel of moeilijk lopen
  • bulten op de voetzooltjes
  • kale plekken of een vacht die er slecht uitziet
  • uw cavia krabt zich veel
  • uw cavia hoest en niest
  • u ziet gedragsveranderingen, zoals lusteloosheid, of
  • uw cavia verstopt zich, wil zich niet meer laten zien
  • bloed in de urine
  • moeilijk ademen

Neem contact met ons op wanneer je cavia ziek lijkt of een van deze symptomen vertoont. Wij helpen je graag verder met advies.

Inentingen en ontworming voor cavia's

Cavia's hoeven niet gevaccineerd te worden. Ontworming is ook niet altijd nodig, tenzij je dierenarts na een ontlastingsonderzoek een wormbesmetting vermoedt.

Castratie bij cavia's

Het wordt aanbevolen om het mannetje van je cavia-koppel te laten castreren. Cavia's leven graag in groepen, dus het is belangrijk om minstens twee cavia's te hebben. Als je een mannetje en een vrouwtje hebt, kan het verstandig zijn om het mannetje, ook wel beertje genoemd, te laten castreren om ongewenste nestjes te voorkomen.

Vanaf wanneer castreren?

Beertjes kunnen gecastreerd worden vanaf vier tot vijf maanden oud.

LET OP: het beertje kan vijf tot zes weken na de castratie nog succesvol dekken. Je kan dan dus nog steeds een nestje krijgen.

Tips voor de gezondheid van je cavia

Maagdarmkanaal cavia

Zorg ervoor dat je cavia voldoende vezels binnenkrijgt om de darmen in beweging te houden. Als je cavia problemen heeft met eten, ga je best zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Bij eetproblemen is het ook belangrijk dat je het gebit van je cavia controleert. Als de tanden van je cavia te lang zijn of scheef staan, kan je cavia niet meer eten. De dierenarts kan hierbij helpen door de tanden te slijpen.

Vitamine C

Zorg ook voor voldoende vitamine C in het dieet van je cavia. Cavia’s kunnen deze vitamine namelijk niet zelf aanmaken, maar hebben het wel hard nodig. Je kan je cavia vitamine C tabletten geven of speciaal caviavoer waar vitamine C aan is toegevoegd. Daarnaast zijn ook verse fruit en groenten een goede bron van vitamine C.

Gebit van een cavia

Het gebit van cavia’s blijft heel hun leven lang groeien. Door te bijten op vezels, zoals hooi, slijt het gebit af. De voortanden en kiezen kunnen echter ook verkeerd afslijten waardoor er haakjes ontstaan die pijn doen aan de wangen en tong van je cavia. Deze pijn kan zo erg worden dat je cavia stopt met eten.

Het kan ook voorvallen dat de je cavia zijn tong niet meer kan gebruiken en dus niet meer kan slikken. Dit is een spoedgeval dat zo snel mogelijk behandeling moet worden.

De voetjes van je cavia

Controleer regelmatig de voetjes van je cavia op ontstekingen. Een cavia die voldoende beweegt op een propere en zachte ondergrond, zal gezonde voetjes hebben. Als je toch bobbeltjes op de voetjes van je cavia ziet, neem dan contact op met je dierenarts.

Cavia vervoeren naar de dierenarts

Als je cavia naar de dierenarts moet, gebruik dan een veilige transportbox. Zorg ervoor dat deze comfortabel is met kranten of een zachte handdoek op de bodem. Leg eventueel wat hooi in de transportbox voor een vertrouwde geur om de stress van het transport zo veel mogelijk te verminderen.

Vragen of advies?

Als je vragen hebt of ergens over twijfelt, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.