Castratie of sterilisatie bij een cavia
Door een castratie wordt een mannelijke cavia onvruchtbaar. Via een sterilisatie wordt een vrouwelijke cavia onvruchtbaar. De ingreep is in beide gevallen onomkeerbaar.
Mannelijke cavia’s kunnen vanaf vier tot vijf maanden oud gecastreerd worden. Bij vrouwelijke cavia’s wacht je best met de sterilisatie tot ze vier tot zes maanden oud zijn.
Vrouwelijke cavia’s zijn op een leeftijd van vier tot zes weken al vruchtbaar. De mannetjes kunnen vanaf acht tot tien weken kleine cavia’s verwekken. Hou jonge cavia’s vier tot zes weken na de geboorte gescheiden van elkaar om een nestje te voorkomen. Bovendien is een vrouwelijke cavia een paar uur na de bevalling opnieuw vruchtbaar.
Waarom zou je je cavia laten castreren of steriliseren?
Laat je cavia castreren of steriliseren om ongewenste nestjes te voorkomen. Je kan er ook voor kiezen om enkel het mannetje te laten castreren. Om gevechten tussen twee mannelijke of twee vrouwelijke cavia’s te voorkomen laat je ze best ook castreren of steriliseren.
Hoe gebeurt de castratie of sterilisatie van je cavia?
Tijdens een castratie worden beide testikels van een mannelijke cavia permanent operatief verwijderd. Er worden onder verdoving twee kleine sneetjes gemaakt. Bij de sterilisatie van je vrouwelijke cavia kan je kiezen om zowel de baarmoeder als de eierstokken te laten verwijderen. Vraag je dierenarts om advies.
Hoe je cavia voorbereiden op een castratie of sterilisatie?
Een cavia moet voor de operatie niet nuchter zijn. Het is van levensbelang dat hun maag-darmstelsel blijft werken.
Nazorg bij castratie of sterilisatie van je cavia
Een cavia moet na een operatie zo snel mogelijk weer eten. Na een castratie is een mannelijke cavia nog vijf tot zes weken lang vruchtbaar. Hou ze vlak na de operatie dus nog uit elkaar.
Cavia castreren of steriliseren kosten
De kosten voor het castreren of steriliseren van je cavia hangen af van een aantal factoren. Neem contact op met een AniCura-dierenarts voor meer informatie. Wij staan je graag te woord.